SRBIJA ŽESTOKO OSUDILA VODITELJKU SLAGALICE: Kristina ispravila AKCENAT takmičara, a sada se oglasio i RTS!

Autor:

Zabava

13.12.2021

08:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kristina Radenković je opet završila u centru skandala, nakon što je ispravljala akcenat kod jednog takmičara.

SRBIJA ŽESTOKO OSUDILA VODITELJKU SLAGALICE: Kristina ispravila AKCENAT takmičara, a sada se oglasio i RTS!

Foto: youtube.com/printscreen

Kristina Radenković, voditeljka kviza "Slagalica", izazvala je haos na društvenim mrežama kada je u jednoj epizodi ispravila takmičara zbog akcentovanja reči "kontinent".

 

 

Javnost je žestoko osudila njen potez, te su u roku od par minuta osvanuli snimci i slike kako se rugaju voditeljki, a povodom ovog događaja se oglasio i RTS.

 

 

- Primedbe zbog pravilne upotrebe akcenata u najgledanijoj srpskoj televizijskoj emisiji TV Slagalica upućene Javnoj medijskoj ustanovi Radio-televizija Srbije poprimile su u javnosti neprimerene razmere. Neosnovane optužbe su, paradoksalno, upućene kvizu koji mnogo polaže na tačnost, informativnost i vrednosti obrazovanja, nauke i kulture. Da je došlo do greške ili nepravilne upotrebe akcenata, reakcija javnosti bi bila razumljiva – međutim, greške nema. RTS kao javni servis ima odgovornost prema jeziku i svest o potrebi poštovanja jezičkih normi, uključujući i one akcenatske. Lektori zaposleni u našoj kući rukovode se svojim profesionalnim znanjem i normativnim priručnicima, pre svega Pravopisom Matice srpske i šestotomnim Pravopisnim rečnikom Matice srpske, koji predstavljaju „ustav“ srpskog književnog jezika. Često čujemo primedbu da je jezik živa stvar i da se neprestano menja, te da su književni akcenti na kojima mi istrajavamo u nesaglasju sa „stanjem na terenu“. Ovo i jeste pitanje koje zaslužuje da bude najozbiljnije razmotreno, i to od strane institucija koje se bave jezikom – Odbora za standardizaciju jezika, Instituta za srpski jezik i Odeljenja za srpski jezik u Matici srpskoj. Do tada, dok institucije, eventualno, ovo pitanje ne razreše, Radio-televizija Srbije će nastaviti da se rukovodi akcentskim pravilima koja su još davno utemeljili Đuro Daničić i Vuk Кaradžić.

VIDEO BONUS:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (59)

Loading
sale

13.12.2021 09:54

ja kolkko sam je cuo nije ni ispravila, samo ponovila ono sto je on rekao

Odgovori 53 159
Lektor

13.12.2021 10:44

Njen akcenat je bio dorćolski...a decko je pravilno akcentovao...

Odgovori 236 33
Stefan

13.12.2021 12:14

@Lektor - Ovaj akcenat je sve samo ne dorcolski. Niti je ona beogradjanka, tako da nemoj da laprdas lajkse

Odgovori 116 47
BeoGrad

13.12.2021 21:50

@Lektor - Niko iz Beograda ne izgovara rec kontinent kao voditeljka! Da ne pricam o imenima i ostalim glupostima takozvane Matice srpske!

Odgovori 50 19