AKO POMISLITE DA IZLAZA NEMA, POZOVITE OBAVEZNO OVAJ BROJ! Samoubistvo nije rešenje!

Autor:

Vesti

11.12.2021

06:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Klinika za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ zajedno sa Ministrastvom zdravlja formirala je Nacionalni servis za zaštitu mentalnog zdravlja 0800/309309, u okviru kog postoje opcija 1-Linija za prevenciju samoubistva, opcija 2- Linija za psihosocijalnu pomoć stanovništvu u uslovima pandemije COVID-19, opcija 3- Linija za pomoć adolescentima i njihovim porodicama i opcija 4 - Linija za psihološku pomoć ženama pre, tokom i nakon trudnoće.

AKO POMISLITE DA IZLAZA NEMA, POZOVITE OBAVEZNO OVAJ BROJ! Samoubistvo nije rešenje!

Foto: printscreen

- Mladi ljudi nam se obraćaju na ovoj liniji i dobijaju besplatne savete stručnjaka, ali često nas pozivaju i članovi njihovih porodica tražeći profesionalni savet na koji način da pruže odgovaraju podršku i pomoć adolescentima - izjavila je za "Blic" doc.dr Ivana Stašević Karličić, direktorka Klinike za pishijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

Uopšteno posmatrano, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku broj samoubistava na teritoriji Srbije stabilno pada unazad pet godina, što znači da je podignuta svest i da postoje mehanizmi da se spreči suicid.

- Ministarstvo zdravlja veliku pažnju poklanja upravo prevenciji različitih bolesti, a kada je reč o samoubistvu u saradnji sa Klinikom za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” sprovelo je niz mera koje se tiču zaštite mentalnog zdravlja. Samo neke od njih ogledaju se u promociji mentalnog zdravlja kroz organizovanje javno-zdravstvenih aktivnosti, destigmatizaciju lica sa mentalnim smetnjama, u otvaranju prve Nacionalne linije za prevenciju samoubistva, a potom i Nacionalnog servisa za zaštitu mentalnog zdravlja, otvaranjem Centra za mentalno zdravlje u zajednici u kojima je, kao i na Linijama obezbeđena brzo dostupna i potpuno besplatana pomoć stručnih lica svima onima kojima je potrebna - kaže Ivana Stašević Karličić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading