DOKTORKA STOKIĆ IZNELA ZABRINJAVAJUĆE PODATKE: Čak četvrtina preminulih od korone su dijabetičari

Autor: Republika

Vesti

30.11.2021

14:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Procena je da u našoj zemlji ima oko 800.000 obolelih od dijabetesa, koji već dve godina od početka pandemije čine više od 50 odsto obolelih od kovida-19.

DOKTORKA STOKIĆ IZNELA ZABRINJAVAJUĆE PODATKE: Čak četvrtina preminulih od korone su dijabetičari

Foto: Printscreen/KlikTV

Da je korona mnogo opasnija po dijabetičare, nego po zdrave građane, istakla je i direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić.

- Za 18 meseci trajanja epidemije virusnom infekcijom jasno se iskristalisalo da bolesnici sa dijabetesom tip 1 i 2 imaju veći rizik za oboljevanje od kovid-19 virusne infekcije. Kod njih se razvija brži scenario pogoršanja plućne funkcije i brže se postiže indikacija za mehaničkom ventilacijom pluća i lošim letalnim (smrtnim) ishodom kao rezultatom oštećenja plućne funkcije - objasnila je dr Stokić u uključenju u jutarnji program Kurir televizije.

Kaže da su razlozi za ovakve rezultate kompleksni, ali da je pre svega imuni sistem pacijenata sa dijabetesom istovremeno prokoagulantno stanje i proinflamatorno stanje, sa istovremeno pridruženim bolestima srca, oštećenja bubrega, gojaznosti u tipu 2 dijabetesa.

- Sve su to faktori rizika koji su objašnjenje za češće oboljevanje od kovida-19. Na osnovu sprovedenih studija možemo reći da je 30 do 40 odsto hospitalizacija u jedinicama intenzivne terapije vezano za dijagnozu šećerne bolesti i čak 25 odsto hospitalizovanih pacijenata sa tipom 2 dijabetesa završi sa letalnim ishodom - naglasila je direktorka Kliničkog centra Vojvodine.

Doktorka je naglasila da iako su znali da je dijabetes udružen sa povećanim mortalitetom, ali da je taj prirodni tok koji je postojao pre kovida sada uvećan za čak 50 odsto.

Postoje i indirektni efekti za ovako sumorne statistike, a to je nedostupnost endokrinolozima i dijabetolozima koji su angažovani kod lečenja kovid obolelih pacijenata i bojazan da se jave na kontrolu i budu u čekaonici zbog straha od zaražavanja.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Od korone umrlo čak četvrtina dijabetičara

- Kao endokrinolog i lekar kliničar imam novi izazov u lečenju pacijenata sa dijabetesom, a to je lečenje nakon izlečenja od kovid infekcije, znamo da postoji post-kovid sindrom gde se mogu javiti mnoge druge komplikacije - istakla je dr Stokić.

Naglasila je da se iz svih pomenutih razloga treba insistirati na vakcinaciji pacijenata obolelih od dijabetesa.

Bojana Marković iz Udruženja za borbu protiv dijabetesa grada Beograda "Plavi krug" kaže da im je najveći broj pacijenata došao sa pitanjem za koju vakcinu da se opredele.

- Odgovor je uvek vakcinišite se bilo kojom vakcinom - navela je ona i na kraju naglasila da su simptomi dijabetesa 1 učestala žeđ i mokrenje, naglo mršavljenje, razdražljivost, dok za tip 2 nema tih simptoma, te da ljudi mogu da žive deset godina bez saznanja o bolesti.

Da podsetimo, akademik prof. Nebojša Lalić istakao je da je i dalje 50 odsto više umrlih od kovida među dijabetičarima nego među zdravima

(Republika/Kurir)

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading