MLADI U BOLNICI SVI NEVAKCINISANI: Doktor iz crvene zone ima važnu poruku za one koji odbijaju vakcinu

Autor:

Vesti

14.11.2021

09:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dr Vladan Cvetanović koji skoro godinu dana radi u crvenoj zoni, u kovid bolnici u Kruševcu, otkriva da su svi mladi u bolnici nevakcinisani, a ima i važnu poruku za one koji i dalje odbijaju da se vakcinišu.

Republika

Foto: Tanjug

Kovid bolnica

 

- Mnogi pacijenti se kaju što se nisu vakcinisali, neki pitaju kada u najkraćem roku mogu da se vakcinišu, dok pojedini i pored svega što su doživeli i videli kažu da neće da se vakcinišu. Kulturološki i intelektualni paradoks je da i dalje pojedinci ili grupe ne veruju u kovid i još manje u vakcine", reči su direktora kovid bolnice u Kruševcu dr Vladana Cvetanovića, nakon skoro godinu dana od otvaranja ove ustanove.

Kovid bolnica u Kruševcu otvorena je 20. decembra prošle godine, sa kapacitetom od oko 500 bolesničkih postelja. Kako ističe dr Cvetanović, trenutno je u bolnici hospitalizovano oko 300 pacijenata.

- To je manji broj u odnosu na period od pre samo dve nedelje, ali je u tom periodu u dobrom opštem stanju otpušteno više od 350 pacijenata. Između 50 i 60 pacijenata se nalazi u jedinici intenzivne nege i taj broj je prilično konstantan, bez obzira na manji broj ukupno hospitalizovanih, što samo govori o kompleksnosti kliničke slike pacijenata koji su kod nas u bolnici - kaže dr Cvetanović.

Doktor kaže da svaki talas epidemije ima svoje karakteristike, a ono što izdvaja u poslednjem talasu je "rapidna progresija kliničke slike, dramatično pogoršanje u periodu od samo nekoliko sati do 24 sata".

"Nažalost, mlade osobe su apsolutno sve nevakcinisane, dok među starijima ima i vakcinisanih. Kao i u prethodnim talasima, pacijenti sa pridruženim oboljenjima starije životne dobi, najbrže razvijaju težu kliničku sliku i najveći broj pacijenata koji su kod nas je upravo iz te grupe".

Republika

Foto: pexels.com

Vakcina

 

Navodeći čemu je sve svedočio tokom skoro godinu dana rada u ovoj kovid bolnici, dr Cvetanović izdvaja:

"Mnogi se kaju što se nisu vakcinisali i izbegavali kontakt, neki pitaju kada najkraće mogu da se vakcinišu, a neki na naše veliko iznenađenje i pored svega što su doživeli i videli kažu da se neće vakcinisati. S druge strane, na desetine pacijenata dnevno napuštaju bolnicu sa osmehom jer su svesni da su bili na litici života. Nama su ti trenuci definitivno neprocenjivi".

O situacijama iz crvene zone koji su na njega ostavili najveći utisak, dr Cvetanović kaže da je "nažalost mnogo tužnih priča, ali kada cela porodica nestane za par dana pred vašima očima, to je zaista teško zaboraviti".

Na kraju, doktor ima poruku za sve one koji i dalje ne žele da se vakcinišu:

"Svima koji i dalje ne žele da se vakcinišu upućujem poziv: dođite u Kruševac da vidite, a i da pomogne nama, jer smo na ivici pre svega psihičkih, ali i fizičkih mogućnosti. Niko od nas se nije školovao da bude kovid lekar ili medicinska sestra, i mi želimo i imamo pravo da se vratimo našim normalnim poslovima i životima. Zaštitite sebe i pomozite pre svega sebi, a i nama, i vakcinišite se. Trenutno brojevi zaraženih padaju, i ako gledamo optimistično, završićemo uskoro i ovaj dosad najteži talas, ali realno – dokle više?".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading