EVO ŠTA ZNAČI "KATABAZA" KOJU UBICA MITAR IZGOVARA POSLE MASAKRA U "CRNOJ SVADBI"! Reč, koja ledi krv, često se koristi u vlaškom kraju!

Autor:

Vesti

13.11.2021

09:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ostvarenje nastalo po scenariju Strahinje Madžarevića i u režiji Nemanje Ćipranića najavljeno je kao psihološki triler s primesama horora, a gledaocima u Srbiji ova reč je privukla veliku pažnju.

Republika

Foto: Printskrin

Slavko Štimac koji glumi Mitra izgovara reč "katabaza"

 

Prva epizoda serije “Crna svadba” definitivno je zaintrigrirala javnost.

Naime, na kraju epizode ovog psihološkog trilera sa elementima fantastike, serijski ubica Mitar (Slavko Štimac) izgovorio je reč “katabaza”, te su se mnogi zapitali koje je značenje tog izraza.

Reč “katabaza” na starogrčkom jeziku – κατάβασις (katavasis) – bukvalno znači “ići dole”. U slobodnom prevodu, značenje je “silazak u podzemlje”. Ovaj izraz prisutan je u mnogim religijama, uključujući i hrišćanstvo, a takođe kao što možemo videti prisutan je i kod nas u vlaškim predelima i prilikom raznih obreda.

Heroj ili božanstvo gornjeg sveta putuje u donji ili podzemni svet, odnosno u zemlju umrlih, te se vraća, često s traženim predmetom ili voljenom osobom ili uzvišenim znanjem.

Sposobnost da još za života uđe u carstvo umrlih, te se odande vrati, dokaz je da klasični heroj ima status veći od smrtnika. Božanstvo koje se vraća iz podzemlja, demonstrira eshatološke teme poput cikličnog karaktera vremena i egzistencije ili pobede nad smrću i mogućnosti besmrtnosti. Na primer, u grčkoj mitologiji Orfej ulazi u podzemlje da bi vratio Euridiku u svet živih.

Podsetimo, ostvarenje nastalo po scenariju Strahinje Madžarevića i u režiji Nemanje Ćipranića najavljeno je kao psihološki triler s primesama horora. Posebnu pažnju gledalaca privukao je povod - masakr u Jabukovcu, za koji mnogi smatraju da ga je izazvala vlaška magija. Naime, pre nešto više od 14 godina Nikola Radosavljević usmrtio je devetoro meštana tog sela, piše Alo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Dragi zeka

13.11.2021 10:55

Kako moj rođak liči na Slavka Štimca u ovoj seriji, to je neverovatno. Brate, brate, trebao si da budeš umetnik, a ne da voziš kamion. Čudo ti je ovaj život.

Odgovori 10 9
Nedeljko

13.11.2021 23:16

Katabazaaa

Odgovori 0 11