PRAVE SE DA SU SA SELA, PA NADUVAJU CENU: Ovako pijačari prodaju namirnice za DUPLO veću sumu!

Autor:

Vesti

12.11.2021

10:48

Ako obilazite beogradske pijace ovih dana, vrlo je moguće da ste se našli u sličnoj situaciji kao i neki naši sugrađani koji su svoja iskustva podelili na mreži ili sa bliskim prijateljima.

ST/A. Nalbantjan

Foto: Ilustracija

Naime, beogradske pijace su mesta gde možemo naći kvalitetnu, domaću hranu, raznih kategorija, ali i sve veće cene. Doduše, naravno da uvek ima izuzetaka i seljaka koji zaista prodaju svoje proizvode - po fer ceni, ali ima i onih kojima je primarna dobra zarada.

U proteklom periodu smo bili svedoci poskupljenja hrane na gotovo svim nivoima: od ulja i kafe, preko špageta, voća i povrća, pa do mesa, a isto tako i da je Srbija zabranila skok cene hleba.

Beograđanki se nedavno desilo da na pijaci, na opštini Zvezdara, doživi ovakvo iskustvo:

- Na samom ulazu u pijacu videla sam neke ženice kako prodaju kozji sir, kažu da je domaći, planinski, i traže 1.000 dinara za kilogram kozjeg. U momentu sam se zaprepastila, jer sam kozji sir do tada plaćaja maksimum 600 dinara. To je bio momenat kada sam se tek preselila u novi kraj, i pomislila sam: Da li je moguće da se cene ovako razlikuju? - priča L.S. iz Beograda koja se sa periferije grada preselila na Zvezdaru.

Ipak, kako kaže, ima "zavidno iskustvo" u kupovini, dobro proučava cene, poznaje gradske pijace, te nije htela da se zaleće.

- Nastavila sam dalje, i naišla na prodavnice s mlečnim proizvodima, unutar same pijace, i pitala i te trgovce za cene. Traže mi 500 dinara za kilogram kozjeg sira. Pitala sam ih U čemu je štos, misleći na to, kako prodavci na samom ulazu drže duplo veću cenu, kako im se isplati? - dodaje ona.

- Gospođo, evo šta neki rade. Kupe sir od nas, stave marame na glave i glume da su sa sela, i da prodaju pravi, planinski sir - to je bio odgovor koji je dobila.

Svakako, na stranu toga, svakako da ima pregršt poštenih trgovaca na domaćim pijacama, onih koji zaista prodaju svoje proizvode, bilo da su mlečni, ili je reč o povrću, voću i ostalim namirnicama.

Ipak, još jednog Beograđanina je neprijatno iznenadila cena boranije na novobeogradskoj pijaci, pre nekoliko dana. Naime, kako je naveo u postu upućenom jednoj FB stranici - za kilo boranije su mu tražili 500 dinara.

Prema aktuelnim cenama sa sajta Veletržnice Beograd, cena za kilo boranije je od 140 do 160 dinara, dok boranija puterica košta između 170 i 200 dinara. Cene su generalno porasle, a FAO je nedavno izneo podatke da je, recimo, cena biljnog ulja u oktobru dostigla "maksimum svih vremena", od 9,6 odsto.

Takođe su naveli da su cene mlečnih proizvoda porasle su za 2,5 odsto, dok su cene mesa pojeftinile za 0,7 odsto, "što je treći mesečni pad". Ipak, kilogram junetine je otišao na 900 do 1.000 dinara (but), dok je krmenadla s koskom 650, a bez koske 800 dinara, prenosi Telegraf Biznis.

Komentari (1)

Loading
Vratite se u selo Beogradjani

12.11.2021 14:13

Imam plastenik proizvodjac sam ne pada mi na pamet da proizvodim i jos idem da prodajem. Nisu vam skupe strane patike i da bojler gori ceo dan a nas bi rad da omalovazite! Beogradjani vratite se u svoje selo da radite nece vam biti skupo. Ne zalite se sto je poskupelo ulje na 200, benzin, struja, kafa, sto je sve otislo nego bi Beogradjani svezu domacu hranu dzaba. Cuj gledao on cene sa sajta haha pa gledaj i dalje aki zaledjena boranija ko zna koliko dtara 450gr je blizu 200 din u supermarketu sto to sveza puterica ne bi bila 500!