SRPSKI TELEGRAF I REPUBLIKA U CARSTVU ORUŽJA U KRAGUJEVCU: Nova puška M-19 na bazi Kalašnjikova (VIDEO)

Autor:

Vesti

31.10.2021

12:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nameštam kundak na rameni zglob, oslanjam obraz na hladnu metalnu cev i žmurim na desno oko, dok levim poklapam prednji i zadnji nišan i ciljam jednu tačku u prostoriji.

Republika

Foto: ST/D.KADIĆ

Naša novinarka u carstvu oružja u Kragujevcu

Znam da oružje nije napunjeno, ali po povlačenju oroza osećam blago uzbuđenje diveći se ovom jedinstvenom proizvodu vojnog naoružanja.

Srpski telegraf isprobao je najnovije oružje sistema M-19, modularnu automatsku pušku koju je razvila naša "Zastava oružje" iz Kragujevca za potrebe Vojske Srbije. Naša ekipa imala je jedinstvenu priliku da se upozna s ovim oružjem jer je tek nekoliko desetina primeraka podeljeno Vojsci Srbije na ispitivanje. Sve je to i dalje nulta serija, što znači da puške nema na tržištu. Ali biće je, i te kako...

BAZA KALAŠNJIKOV

U prostoriji u kojoj isprobavamo pušku je još gomila raznog oružja: pištolji, revolveri, druge puške, mitraljezi različitih veličina, kalibara i dometa, od najstarijih do najnovijih modela.

Konstruktor fabrike Danko Cvetić, koji u malom prstu drži svaki detalj izloženog oružja (na razvoju velikog dela je i sam radio), iznenađuje se što po inerciji automatsku pušku uzimam u levu ruku, ali to kod ovog oružja nije problem, budući da odgovora strelcima koji se služe i jednom i drugom rukom.

Dalekometne puške

Fascinirale su nas i puške dalekog dometa, s izuzetno velikom energijom dejstva. Kako Cvetić navodi, dalekometna puška mauzer sistema izuzetno je precizna na velikoj distanci.

- Radeći na njoj, iskoristili smo mitraljeski metak, koji je namenjen za uništavanje lakih oklopnih vozila, i na bazi tog metka napravili snajpersku pušku. Ona je veoma teška, nije namenjena da se trči s njom, nego se ide na specijalan zadatak - kaže naš sagovornik.

- Baza je kalašnjikov sistem, model M-19 može da koristi dva kalibra, što je veoma specifično, gotovo jedinstveno u svetu. Bez rasklapanja, vrlo brzo se može zameniti kalibar ili dužina cevi. Brza zamena kalibra podrazumeva vađenje okvira, otključavanje brave, vađenje cevi, ubacivanje nove cevi, zaklapanje brave i postavljanje okvira u adekvatnom kalibru. Oružje je spremno za dejstvo repetiranjem i otpuštanjem, dok municija nije u oružju, ne može se dejstvovati - objašnjava Cvetić, kom je za ovu zamenu trebalo desetak sekundi, a mogao bi je uraditi i zatvorenih očiju.

Petković: Fokusirani na napredak

Kako kaže Mladen Petković, direktor "Zastava oružja", ova fabrika je deo Odbrambene industrije Srbije.

- "Zastava oružje" danas radi punim kapacitetom i svakog dana sve više ulaže u unapređenje proizvodnje i brige o radnicima. U poslednje tri godine aktivnim trudom uspeli smo da revitalizujemo fabriku, fokusirani na napredak i zadate ciljeve. Zahvaljujući izuzetnom požrtvovanju zaposlenih i menadžmenta fabrike, ali i uz pomoć državnih organa sa kojima imamo izuzetnu saradnju, dobro smo radili i u otežanim uslovima usled epidemije koronavirusa - rekao je Petković.

Moj pokušaj rasklapanja oružja trajao bi duže, pa sam se koncentrisala na posebno iskustvo uživanja u prizoru i držanju automatske puške teške četiri kilograma. Osećaj te težine uopšte nije prisutan, budući da je puška ergonomski prilagođena različitim korisnicima.

- Kundak može menjati pet različitih pozicija za dužinu, ima mogućnost izdizanja obrazine, tako da je jednostavnije nišanjenje, kundak je i prelomni, pa se omogućuje jednostavnije nošenje i korišćenje u manjim prostorima poput tenkova, oklopnih vozila - navodi Cvetić.

Burence i magacin

Danko Cvetić objasnio nam je i da postoji sedam prednosti pištolja nad revolverom. Ono što je osnovna razlika, kako kaže na oko, jeste ta što revolver ima burence u koje staje različit broj metaka, dok pištolj ima magacin.

Nova puška može da koristi municiju kalibra 7,62 x 39 mm, koju u sastavu ima Vojska Srbije, a promenom cevi i okvira drugog kalibra i ubacivanjem cevi drugog kalibra dobija se oružje kalibra 6,5 x 39 mm.

I PROVIDNI ŠARŽER

Za automatsku pušku izrađuje se i providni šaržer, a Cvetić objašnjava njegovu namenu:

- Neki su stanovišta da treba da bude providno, neki nisu, budući da želimo da znamo koliko još metaka imamo u okviru. To, međutim, može biti i kontraproduktivno pošto i protivnik može da zna koliko još imate municije. Ipak, sistem ratovanja je sad drugačiji, razdaljina između vojnika se povećala, pa je praktično imati i ovakav šaržer. U šaržer staje 20 ili 30 metaka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading