OVA TERAPIJA SE POKAZALA KAO NAJEFIKASNIJA U BORBI PROTIV KORONE! Poznati doktor Ognjen Gajić dao odgovor na pitanje koje zanima čitav svet!

Autor:

Vesti

25.10.2021

07:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prof. dr Ognjen Gajić, specijalista intenzivne medicine i plućnih bolesti, koji je jedan od vodećih doktora na čuvenoj klinici Mejo u Ročesteru, odgovorio je koja se terapija pokazala kao najefikasnija u borbi protiv korone.

Republika

Foto: printskrin

Ognjen Gajić kaže se u prvoj nedelji lečenja remdesivir pokazao kao dobar lek

 

- Dosadašnja istraživanja su pokazala različitu efikasnost u zavisnosti od stadijuma infekcije. U fazi virusne replikacije, što je otprilike prva nedelja, određenu efikasnost su pokazala monoklonalna antitela i antivirusni lek remdesivir. Ne smanjuju smrtnost, ali ublažavaju tok bolesti - kazao je prof. dr Gajić za Kurir.

U kasnijoj fazi pojačanog imunog odgovora, a to su hospitalizovani bolesnici s upalom pluća, dodao je prof. Gajić, najefikasniji su se pokazali kortikosteroidi, koji u umerenoj dozi smanjuju smrtnost.

- Neke studije su pokazale dobar učinak terapeutskih doza heparina, i to po prijemu u bolnicu. Kod bolesnika sa naglim pogoršanjem u toku bolničkog lečenja, uprkos kortikosteroidima, određeni efekat imaju noviji imunomodularni lekovi - tocilizumab, baricitinib, mada nisu poređeni sa većim dozama kortikosteroida - kazao je prof. Gajić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Saja

26.10.2021 00:28

Najbolji lek je bekstvo iz Srbije.