ŠUMADIJSKA KRMAČA ZA GINISA! Ima 500 kila, a u selu se svi klade na nju - brojka ide i do 28! (FOTO)

Autor: Republika

Vesti

22.10.2021

23:42

Nije tajna da se širom Srbije u oborima gaje tovljenici, koji se mesecima pripremaju za zimu. Najbolje svinje su one koje imaju više kilograma, pa samim tim i daju više mesa i masti.

RINA

Šarena je prava šumadijska rekorderka

Međutim, u oboru Dragana Mosića iz sela Pružatovac kod Mladenovca živi prava krmača rekorderka. Šarena ima čak preko 500 kila, a šampion je i kad je oprasivanje u pitanju. 

- Pripada staroj sorti jorkšir i kod nas je nekoliko godina. Ona nam je u domaćinstvo do sada donela veliki broj prasića. Dok druge oprase oko 13 ili 14, ona je jednom na svet donela čak 28 mladih. Kad se tada prasila, satima smo bili oko nje, jer su prasići samo izlazili. Brojali smo ih i nismo se mogli čudom načuditi, da ih ima toliko - kaže Dragan za RINU. 

Šarena je dokaz one narodne izreke da za dobru svinju nema loših splačina, tako da jede sve što stigne, ali ipak najviše preferira domaći koncentrat. Iz obora je ne puštaju, jer je ponovo pred prašenjem. U selu Pružatovac često i licitiraju, koliko će Draganova krmača sada oprasiti prasića. 

- Termin joj je za deset dana, pa ćemo videti da li će oboriti rekord koji je sama postavila. Kod nas će biti sigurno još nekoliko godina, sve dok se bude prasila -  kaže Dragan. 

 

Kad dođe vreme da i Šarena poput ostalih prasica završi na klanju, nema sumnje da će količina mesa, kobasica i čvaraka u domaćinstvu Mosića biti na zavidnom niovu. 

Komentari (2)

Loading
Aleks

23.10.2021 21:29

U čemu je razlika u slučaju Kineza u Zrenjaninu koji je održao zeca i isekao ga da bi ga pojeo, i onog što čeka šarenu?