PUHARA I SUNČANICA SU SRPSKI DELIKATES BOLJI OD TARTUFA: Rastu na Ravnoj gori, a imaju ukus mesa i prava su kraljevska hrana

Autor:

Vesti

17.10.2021

21:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ravna gora, predeo prelepih prirodnih odlika, zdrave životne sredine i čistog vazduha, kao i zdrave hrane, može se podičiti još nečim, i te kako specifičnim.

Republika

Foto: RINA

Srpski prirodni delikates bolji od tartufa: Na padinama Ravne Gore rastu specifične gljive sunčanice i puhare

 

U pitanju su jestive pečurke koje su rasprostranjene širom Srbije, ali, čini se da "cvetaju" u svom punom jeku baš na ovim prelepim obroncima ispod vrha Suvobora, na Ravnoj gori, u Koštunićima.

Sagovornik RINE, dr Boris Ivančević, iz Prirodnjačkog muzeja, kaže da su u pitanju livadska pečurka i tzv. sunčanica.

- To su puhara, livadska puhara (Lycoperdon pratense). Jestiva je dok je mlada, široko je rasprostranjena i u svetu. Druga gljiva poznata je kao, 'delikatesna sunčanica' (Macrolepiota procera), kako je i objasnio dotični Radenko, kada se sprema uz gulaš ima ukus kao junetina prosto da vam meso i ne treba i bez bilo kakvih dodataka i začina i to s glavne karakteristike po kojima se prepoznaje u narodu. To je poznata jestiva vrsta, široko rasprostranjena u svetu, kao i širom Srbije - rekao je Ivančević i dodao da je omiljena kod gljivara zbog svog kvaliteta te da su, "za ne poverovati", moguće i "veće" od prikazanih na slikama koje su mu dostavljene.

Republika

Foto: RINA

 

Na Ravnoj gori tokom poslednje dve godine prodato je preko 100 placeva, navode meštani, što sve ukazuje na sve veći turistički značaj ove jedinstvene celine.

Republika

Foto: RINA

 

Boljom infrastrukturom i saobraćajnim vezama, umnogome povećanim izgradnjom, odnosno nedavnim dovršetkom kompletne restauracije regionalnog puta Takovo - Pranjani svakako će doći do značajnije valorizacije turističkih potencijala Ravne gore što će njenim posetiocima omogučiti uživanje u prirodi, ali i u čarima ogromnih jestivih pečurki.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading