SLAVIMO MIHOLJDAN: Ove stvari danas NI SLUČAJNO ne smete raditi!

Autor:

Vesti

12.10.2021

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Miholjdan.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Danas je veliki praznik, Ilustracija

Srpska pravoslavna crkva 12. oktobra obeležava praznik svetitelja i velikog podvižnika hrišćanske vere Kirjaka Otšelnika koji je u narodu poznat i kao Miholjdan, vezan za smenu leta i jeseni.

STUB HRIŠĆANSTVA

Sveti Kirjak je rođen u Korintu krajem četvrtog veka i za života je smatran stubom hrišćanstva i uzorom monaških vrlina.

Čitajući Sveto pismo, veoma rano je počeo da se divi ustrojstvu spasenja ljudskog roda, a želja za duhovnim životom odvela ga je u Jerusalim, gde je stupio u manastir i dobio početna uputstva o monaškom životu. Boravio je u više manastira gde se, posvetivši se hrišćanskoj veri, borio protiv jeresi.

Foto: pixabay.com

Pomolite se ovom svecu, Ilustracija

Tropar (glas 1):

Pustinjij žitelj i v tjalesi angel, i čudotvorec pokazalsja jesi bogonose oče naš Kirijače; postom, bdenijem, molitvoju nebesnaja darovanija prijim, iscjeljaješi nedužnija i duši vjeroju pritekajuščih k tebje. Slava davšemu tebje krjepost, slava vjenčavšemu tja, slava djejstvujuščemu toboju vsjem iscjeljenija.

Predanje kaže da je bio krupan i snažan čovek, iako je ceo život proveo u strogom postu. Pred kraj života boravio je u monaškoj porodici Svetog Haritona, gde su monasi jeli jedanput dnevno i to po zalasku sunca.

Kirjaka su monasi poštovali kao iscelitelja i utešitelja bolesnih i nevoljnih. Poživeo je 109 godina i upokojio se 557. u pustinji gde je proveo starost i poslednje godine života.

U pravoslavnom kalendaru se na ovaj praznik pominje i osveštanje bazilike Svetog Mihaila u okolini Rima, što je i objašnjenje za naziv praznika.

NARODNA VEROVANJA

Prema narodnom verovanju, posle Miholjdana nastupa prava jesen koja je kalendarski već uveliko počela. Oktobarski topli dani vezani za ovaj narodni i verski praznik poznati su kao Miholjsko leto.

Prema narodnom verovanju, ljudi na Miholjdan ne treba da obavljaju kućne poslove, čišćenje, spremanje i slično.

Ovo verovanje se ustalilo u narodu zbog toga što treba prvo pozavršavati sve poslove napolju koji ne mogu da čekaju zimu i hladnoću.

Postoji i verovanje da se na Miholjdan ne treba venčavati, a utemeljeno je na tome da svatovi ne bi mogli da okupe goste jer su svi zauzeti drugim poslovima za pripremu za zimu.

Miholjdan se smatra i danom posle kojeg treba polako početi sa pripremom zimnice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
BEPA

12.10.2021 08:22

Тропар (глас 1): Пустињиј житељ и в тјалеси ангел, и чудотворец показалсја јеси богоносе оче наш Киријаче; постом, бденијем, молитвоју небеснаја дарованија пријим, исцјељајеши недужнија и души вјероју притекајушчих к тебје. Слава давшему тебје крјепост, слава вјенчавшему тја, слава ђејствујушчему тобоју всјем исцјељенија.

Odgovori 19 2
KPCTA

12.10.2021 08:39

Тропар (глас 1): Нека анђео живи у шуми, а чудотворац се показао богоносцу нашим очима Киригаче; постом, бдењем, молитвом од небеских дарова, а ми ћемо примати, исцељивати болесне и душе оних који вам теку. Слава ономе ко ти је дао свето место, слава ономе ко те је крунисао, слава делу Божијем у сваком исцељењу.

Odgovori 21 0