SLAVIMO SVETICU KOJA JE ROĐENOG OCA PREVARILA DA JE MUŠKO: Vernici danas treba da urade jednu stvar!

Autor:

Vesti

08.10.2021

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Prepodobnu Efrosiniju.

Foto: ST/N. MANDIĆ

Na današnji praznik trebalo bi da odete u crkvu, Ilustracija

Efrosinija je vaspitana u hrišćanskom duhu, ali je kao devojka odlučila da ne želi da se uda, odnosno da hoće da se zamonaši.

Igumanu manastira nadomak Aleksandrije predstavila se kao Izmaragd, tvrdeći da je evnuh. Izmaragd je brzo u manastiru po svojim molitvama i disciplini prevazišao sve ostale monahe.

Posle čak 38 godina provedenih u manastiru, Efrosinija se ponovo susrela sa svojim ocem koga nije videla od kako je pobegla od kuće.

Otac Pafnutije nije prepoznao Izmaragda, ali Izmaragd jeste njega. Panfnutije tako monahu ispovedi kako još uvek tuguje zbog toga što mu je ćerka otišla od kuće i kako strahuje da li je još uvek uopšte živa.

Legenda kaže da je Efrosinija rekla ocu da će sigurno videti ponovo svoju ćerku i zamolila ga da dođe za tri dana. Kad je on opet došao, zatekao je na samrtnoj postelji kada mu je ona i priznala ko je. 

Foto: pixabay.com

Na grob u kom su oboje sahranjeni dolaze vernici kako bi se molili, Ilustracija

- Ja sam Efrosinija, kćer tvoja; ti si otac moj! - reče mu ona, nakon čega je izdahnula.

Njen otac se navodno posle zamonašio u istom manastiru, a kada je umro posle deset godina sahranili su ga u isti grob.

Na grob u kom su oboje sahranjeni godinama dolaze vernici kako bi se molili, a predanje kaže da je najviše bolesnih i slabih, fizički ili duhom, koji posle molitve na ovom svetom mestu odlaze preporođeni.

Zato se veruje da oni koji ne mogu posetiti ovaj grob, danas moraju otići u crkvu i pomoliti se Svetoj Efrosiniji, a predanje kaže da svima koji joj se bogougodnim rečima obrate, ova svetiteljka podariti mir i snagu u životu.

Tropar (glas 8):

U tebi se, mati, sigurno spase bogolikost, jer si primivši Krst, sledila Gospoda Hrista. Delima si učila prezirati telo, želeći više za dušu stvari besmrtne, zato i sa Anđelima, Sveta Efrosinijo, raduje se duh tvoj.

 

Komentari (0)

Loading