DIREKTOR INSTITUTA ZA OPŠTU I FIZIČKU HEMIJU IZNEO PODATKE O VAKCINISANIM I OBOLELIM GRAĐANIMA SRBIJE: Sada je sve jasno!

Autor: Republika

Vesti

05.10.2021

12:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brojke savršeno jasno pokazuju da je vakcina jedini put da se sačuva život. U poslednji 41 dan (računajući do srede 29. septembra, kada je urađen presek) nije preminuo nijedan revakcinisani pacijent. Takođe, na respiratoru nema revakcinisanih, a u bolnicama je više od 95 odsto nevakcinisanih

Republika

Foto: Tanjug

Na respiratorima nema revakcinisanih

Sve ovo se vidi iz podataka koje je objavio Stevan Blagojević, direktor Instituta za opštu fizičku hemiju, administrator grupe nauka bez cenzure. Podaci su pouzdani i više puta provereni.

Na osnovu podataka koje je izneo Blagojević, na bolničkom lečenju je 95,04% onih koji nisu vakcinisani, dok su među vakcinisanima koji su ipak morali da budu hospitalizovani pretežno oni sa teškim pratećim oboljenjima (dijabetičari, onkološli bolesnici...).

NEMA ALTERNATIVE

Blagojević je pojasnio da je najviše hospitalizovanih, kada govorimo i vakcinisanima, među onima koji su imunozovani sinofarmom (299), ali mora se uzeti u obzir da je građanima Srbije dato ubedljivo najviše upravo kineskih vakcina, čak 3,7 miliona doza, što je gotovo dvostruko više nego svih ostalih cepiva zajedno. 

Zanimljivo, među 299 hospitalizovanih koji su primili sinofarm čak je 201 dijabetičar. 

I ministarka Darija Kisić Tepačević, članica kriznog štaba, insistira na tome da je vakcinacija jedina mera koja može da zaustavi virus. Na pitanje da li treba očekivati restriktivnije mere, ona je rekla da je odgovor vrlo jednostavan: vakcinacija, vakcinacija, vakcinacija...

Republika

Foto: printscreen

Kisić kaže da je vakcina jedina mera koja može da zaustavi virus

- Nema alternative za vakcinaciju. I te kako imamo mere koje su na snazi, imamo inspekcije koje su na terenu po čitavoj Srbiji, ali nemamo policajce za svakoga od nas. Imamo porats broja vakcinisanih, ali nemojte da dočelamo da nam se neki član porodice razboli ili, nedajbože, umre da bismo bili svesni koliko je virus opasan. Apelujem na sve građane da se vakcinišu jer jedino vakcinacija spasava živote - poručila je dr Kisić.

NEMOGUĆA MISIJA

O vakcinaciji je govorio i dr Branislav Tiodorović, ministarin kolega iz kriznog štaba.

Republika

Foto: Tanjug/S. MILJEVIĆ

Tiodorović kaže da je bitna individualna odgovornost

- Bitna je i individualna odgovornost. Ako u Švedskoj, na primer, neko odbije vakcinaciju, šalju ga kod psihijatra ili psihologa. Pitam se šta bi bilo kod nas da se tako nešto desilo - objašnjava Tiodorović.

Epidemiolog ocenjuje da bi za 10 ili 20 dana trebalo da vakcinišemo još 20 odsto građana, što izgleda praktično nemoguće.

PRESEK STANJA U SRBIJI (zaključno sa 29. septembrom)

 

DATO VAKCINA

sinofarm 3.700.000
fajzer 1.300.000
sputnjik-V 602.000
astrazeneka 255.000

HOSPITALIZOVANI

6.155 pacijenata
5.850 (95,04%) nevakcinisano
305 (4,96%) vakcinisano

VAKCINISANI U BOLNICAMA

od 305 vakcinisanih

299 primilo sinofarm

OD TOGA

- 201 dijabetičar, svi 65+ godina

- 21 onkološli pacijent, svi 60+ godina

- 31 na dijalizi, svi 50+ godina

- 46 sa nejasnom istorijom volesti, svi 50+ godina

3 primilo sputnjik-V

OD TOGA

- jedan dijabetičar, svi su 70+ godina

2 primilo astrazeneku

OD TOGA

- dijabetičar, 58 godina

- dijabetičar, 72 godine

1 primio fajzer

- onkološli bolesnik, 72 godine

NA REPSIRATORU

251 - nema revakcinisanih
Umrli u poslednjih 41 dan - nema revakcinisanih

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading