DECA NA UDARU KORONE: Bolnice se pune, a ovo je jedini način da ZAUSTAVIMO širenje virusa!

Autor: Republika

Vesti

04.10.2021

07:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Korona virus će "proći" kroz sve uzraste dok ne budemo mogli da proglasimo pandemiju završenom, upozoravaju stručnjaci.

Foto: Tanjug/AP

Raste broj preminulih od korone

Ulazimo u 19. mesec borbe sa korona virusom u Srbiji. Ovo su dani, u kojima smo, prema procenama stručnjaka, u piku četvrtog talasa, koji nam je doneo i najveći broj novozaraženih u jednom danu od početka epidemije.

Na udaru su pretežno nevakcinisani, kažu epidemiolozi. Bolnice se ubrzano pune. Korona, smatraju neki, nije više samo zdravstveni, već socijalno-psihološki problem, a glavni problem je slaba vakcinacija i ne primenjivanje postojećih mera.

- Ovo se polako pomera, kako vakcinišemo starije, pomera se prema mlađim uzrastima, sada je dominantan uzrast obolevanja u Srbiji od 20 do 39 godina, uskoro će to postati od 10 do 19 , i onda predškolska deca, dok svi uzrasti ne prođu kroz ovu pandemiju, mi sa njom nećemo završiti - kaže prof. dr Vladimir Petrović, epidemiolog, direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Foto: Tanjug/AP

Vakcinacija jedini način da se korona smiri

Na udaru su pretežno nevakcinisani, bolnice se iznova ubrzano pune. Epidemiološka kriva je u ovom talasu zabeležila ekstremno velike brojeve, a sudeći po gužvi ispred kovid ambulanti, i naredni dani će biti takvi. Iako vakcina ne donosi stopostotnu zaštitu od virusa, sveobuhvatna imunizacija stanovništva jedini je izlaz iz pandemije, prenosi Pink.

- U ovom trenutku bez obzira šta je propušteno, da li je bila neka greška, čini mi se da previše sada u ovom trenutku krivimo druge, čini mi se da bi sa psihološkog stanovišta naroda, ishod bio manje više bio sličan. U ovom trenutku svako od nas kritičkim razmiljašljanjem verovatno može zaključiti da je prosto izlaz iz ove situacije samo jedan, u ovom trenutku ne postoji drugi izlaz - kaže dr Ana Banko, virusolog, sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading