KOVID PROPUSNICE ZA STARIJE OD 16 GODINA! Otkrivamo za koga će biti obavezni kovid sertifikati

Autor:

Vesti

19.09.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Alternativa će biti negativan test, ali se još vaga hoće li to biti PCR ili antigenski

Republika

Foto: ST/N.MANDIĆ

Provod u kafani samo iz kovid sertifikat

 

Uvođenje KOVID propusnica pitanje je dana, saznaje Srpski telegraf od sagovornika iz medicinskom dela kriznog štaba.

Prema informacijama koje su prenete našem listu, ove propusnice biće obavezne za sve starije od 16 godina, a odnosiće se, pre svega, na ulazak u ugostiteljske objekte (zatvoreni deo), ali potencijalno i u pozorišta, bioskope, muzeje...

- Dugo se među lekarima polemisalo i u početku se smatralo da donja granica treba da bude 18 godina. Međutim, činjenica je da mladi već sa 15-16 godina počinju intenzivno da izlaze. Osim toga, primećen je porast broja zaraženih upravo u starosnoj grupi od 16 do 18 godina, pa je preovladalo mišljenje da KOVID propusnice ipak budu obavezne za sve starije od 16 godina - rekao je naš izvor.

NIJE DISKRIMINACIJA

Kako je zamišljeno, ove propusnice omogućavaće onima koji su vakcinisani ili su preležali koronu pre šest meseci ili manje (u opticaju je i osam meseci) da nesmetano idu gde god žele. Za ostale alternativa će biti negativan test, najverovatnije antigenski, ne stariji od 72 sata (ili 48, o tome će tek biti doneta odluka - moguće je da će se tražiti i PCR).

- Cilj ovih propusnica nije da se ljudi muče i diskriminišu, već da se motivišu da se vakcinišu - dodao je naš sagovornik.

O sve većem broju obolele dece govorio je i zamenik direktora Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" profesor Vladislav Vukomanović, koji je praktično potvrdio naša saznanja.

- Mislim da će KOVID propusnice uskoro biti uvedene za sve starije od 16 godina, a sve u cilju manjeg prenošenja zaraze s osobe na osobu. Talas delta soja i delta plus varijanta virusa donosi sve veći broj obolelih. Kako je sve veći broj obolelih među odraslima tako raste i broj obolelih među decom. Ovaj talas, međutim, ne donosi veći broj obolelih kojima je potrebna pomoć u pedijatrijskim intenzivnim negama niti značajno povećava broj prijema u bolnice - rekao je Vukomanović.

UPALE PLUĆA

Doktor je dodao da sada imaju sedam pacijenata u KOVID delu Instituta za majku i dete.

- Na sreću, nisu teški bolesnici i uglavnom su s komorbiditetima, nekoliko hematoonkoloških bolesnika, bolesnik sa cerebralnom paralizom - dodao je on.

Kada je u pitanju lečenje dece s upalom pluća izazvanom koronavirusom, protokol je sličan kao i kod odraslih bolesnika. Prof. Vukomanović posebno je naglasio važnost vakcinacije dece uzrasta od 12 do 18 godina jer će to smanjiti prenošenje korone.

Šta sadrži KOVID propusnica

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vakcina

- podaci o vakcinaciji

- kada je osoba cepljena i kojom vakcinom

- potvrda da je neko preležao koronu

- podaci o negativnom testu

 

Gde će se primenjivati

Republika

Foto: ST/N.MANDIĆ

Narodni muzej

 

- ugostiteljski objekti

- noćni klubovi i splavovi

- organizovana slavlja

- pozorišta, bioskopi i muzeji

- sportski događaji

- sva mesta gde nije neophodno da se boravi

 

Ružić: Da se opametimo

Ministar prosvete Branko Ružić apelovao je juče na građane da poslušaju lekare i njihov savet da je vakcinacija jedini način da zadržimo decu u klupama.

- Apelujem na građane, a o tome govorim i na kriznom štabu, da shvate da, kao što poslušamo lekara za antibiotik, lek za pritisak i drugo, isto tako poslušamo lekare da je vakcinacija jedini spas - istakao je Ružić i dodao:

- Opametimo se.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading