SLOMLJEN SAM, NE MOGU DA USTANEM: Marić otkrio kako teče borba sa koronom - A OVO JE SVIMA PREPORUČIO!

Autor: Republika

Vesti

11.09.2021

10:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milomir Marić, glavni urednik Hepi televizije koji je zaražen koronavirusom otkrio je da na samom početku borbe sa infekcijom nije imao nikakve simptome i da je to što je vakcinisan presudno za lakšu kliničku sliku.

Republika

Foto: printscreen/TV Happy

Bori se sa kovidom: Milomir Marić

- Dobro sam, slomljen, ali dobro je kako je drugima. Malaksao sam, ne mogu da ustanem, sav sam slomljen... Izgleda da je to što sam vakcinisan bilo presudno. Svima poručujem da se vakcinišu i ako dobiju koronu lakše će podneti - rekao je Marić za Telegraf Jetset.

Milomir je ranije rekao da je dobio lekove "koji prekidaju virus", a ta njegova izjava pokrenula je brojne kometare i mnoge dovela do zabune.

Marić je istakao da se, između ostalog, i zbog te izjave koju mnogi nisu razumeli, suočava sa komentarima punim mržnje.

- Svašta pričaju, te ja jedini imam lek, te da nemam, mislim stvarno šta je to ispalo. Strašno, koliko mržnje. Kažu: "Ko Mariću dozvoljava da se leči" - zaključio je Marić.

Marić je, zapravo, dobio lek "favipiravir" koji deluje tako što sprečava razmnožavanje virusa, a isti mu je prepisao dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike.

Prof. dr Zoran Todorović, klinički farmakolog, objasnio je kakav je lek "favipiravir" i čemu je namenjen.

- Suština je u tome da se primeni dovoljno rano, dok se bolest nije pogoršala. I što pre, to bolje! Ima rizika od primene, ali je korist izgleda veća. Od neželjenih efekata, najčešći su dijareja i neki poremećaji krvne slike i biomarkera funkcije jetre - kaže prof. Todorović.

Napominje i da je SZO bila rezervisana prema upotrebi "favipiravira", ali je nedavna meta -analiza devet kliničkih ispitivanja u vodećem naučnom časopisu Scientific Reports pokazala da je efikasan.

- Poboljšanje kliničke slike tokom prvih sedam dana hospitalizacije bilo je visoko statistički značajno češće kod pacijenata na "favipiraviru" u poređenju sa kontrolnom grupom. Takođe, moguće je da ima povoljno dejstvo na uklanjanje virusa iz organizma (obesklicavanje), na potrebu pacijenata za kiseonikom (za 7% poređenje je bez statističke značajnosti, ali je trend povoljan) i na smrtnost (za 30%, ali je poređenje ipak bez statističke značajnosti u odnosu na kontrolnu grupu) - ističe prof. Todorović za Kurir i dodaje da je prvobitno odobren u Japanu za pacijente obolele od gripa tokom epidemije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading