Šesta konferencija o unapređenju strategijskih odnosa između Velike Britanije i Srbije (VIDEO)

Autor: Republika

Vesti

07.09.2021

13:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šesta konferencija o odnosima Velike Britanije i Srbije, održava se pod nazivom ''Mogućnosti nakon novog bilateralnog trgovinskog sporazuma'' biće održana u ponedeljak, 1. novembra 2021. godine, u organizaciji Eurosfera & Partners, iz Beograda, uz podršku Grupe za Srbiju Parlamenta Velike Britanije i Parlamentarne grupe prijateljstva sa Velikom Britanijom Narodne skupštine.

Republika

Foto: pixabay

 

Svoje učešće u programu konferencije do sada su, između ostalih, potvrdili: Čarls Kroford, bivši ambasador Velike Britanije u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Poljskoj; prof. dr Džejms Ker Lindsi, Evropski institut Londonske škole ekonomije i političkih nauka; njena ekselencija Aleksandra Joksimović, ambasador Republike Srbije u Velikoj Britaniji; Džejms Tornli, direktor KP Advisory; Džejms Gan, stručnjak za investicije; Siniša Krajčinović, šef predstavništva Britansko-srpske privredne komore; prof. dr Dejan Miletić, direktor Nacionalne akademije za javnu upravu; prof. dr Milan Parivodić, advokat i bivši ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom RS; visokoprečasni Robin Foks, apokrisarios Arhiepiskopa kenterberijskog u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i kapelan Ambasade Velike Britanije u Srbiji; prof. dr Vukašin Pavlović, predsednik Anglo-srpskog društva; Nataša Kočiš, direktor u Srpskom siti klubu iz Londona.

Učesnicima ove međunarodne konferencije pozdravne reči će na početku uputiti Endru Bridžen, predsednik Grupe za Srbiju Parlamenta Velike Britanije, a skup će otvoriti dr Vladimir Orlić, potpredsednik Narodne skupštine.

Organizovanje konferencije podržavaju: Ambasada Republike Srbije u Londonu, Nacionalna akademija za javnu upravu, Srpska razvojna agencija, Privredna komora Srbije, Anglikanska crkva, Centar za britanske studije, Srpski siti klub, Britansko društvo Srbije, Britansko-srpsko medicinsko udruženje i druge ustanove i udruženja.

U novijem periodu se u odnosima dve zemlje uočavaju različite aktivnosti na planu jačanja ukupne a posebno privredne saradnje kojima posebnu notu daju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Vlade Britanije Boris Džonson.

Povodom predstojeće konferencije Endru Bridžen, predsednik Grupe za Srbiju Parlamenta Velike Britanije je izjavio:

„Mi u Grupi za Srbiju Parlamenta Velike Britanije pozdravljamo inicijativu za organizaciju Šeste britansko-srpske konferencije kao instrumenta za povezivanje poslovnih ljudi iz Velike Britanije i Srbije. Ekonomska saradnja između naših zemalja je u porastu u poslednje vreme i verujem da će parlamentarna saradnja nastaviti da doprinosi ovim procesima.“

U znaku snažne podrške dva parlamenta jačanju privredne, ali i naučne i kulturne saradnje, program konferencije će obuhvatiti i pitanja od značaja za saradnju grupa prijateljstva poslanika Parlamenta Velike Britanije i Narodne skupštine. Tim povodom, dr Vladimir Orlić, potpredsednik Narodne skupštine je izjavio.

„Unapred se radujemo što će se na predstojećoj konferenciji i ovoga puta okupiti poslenici državnih, privrednih, kulturnih i naučnih ustanova, kao i udruženja, u cilju davanja doprinosa novim vidovima saradnje između Velike Britanije i Srbije. Nedavno stupanje na snagu Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Srbije i Velike Britanije, kao i Bregzit, navedenim ciljevima u bilatelarnoj saradnji daju nove i drugačije mogućnosti, koje ćemo zajedno pokušati da realizujemo u narednom periodu.”

Organizator konferencije Eurosfera & Partners, iz Beograda, je na sajtu www.eurosfera.org, postavila radnu verziju programa konferencije koji je sačinjen na osnovu predloga zainteresovanih organizacija dve zemlje, a tizer je na stranici https://youtu.be/1rb5M5PHl-g. Tokom konferencije je obezbeđeno simultano prevođenje i organizovan koktel i osveženja tokom pauza, zajedno sa društveno odgovornim kompanijama.

“Eurosfera” dosadašnjim međunarodnim skupovima, uključiv i 6. konferenciju, doprinosi razvoju i unapređenju saradnje UK i Srbije, o čemu svedoče i brojni uvidi do kojih se tokom tih susreta došlo a čiju vrednost potvrđuje odjek u stručnoj i ukupnoj javnosti u Srbiji i inostranstvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Joki

07.09.2021 18:42

Bogu hvala da se neko poduhvatio da napravi konferenciju sa Britancima. Da je više poslovne saradnje, bilo bi manje drugih nesporazuma.