Bez podrške i jedinstva svih građana, država ne može sama da izgradi srećnije društvo

Autor: Republika

Vesti

04.09.2021

10:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rad na terenu i uključivanje mladih u rešavanje društvenih problema predstavljaju osnovne prioritete u radu Fondacije "Dajana Paunović", poručila je osnivačica i direktorka ove organizacije na događaju održanom u Galeriji '73 na Čukarici.

Republika

Foto: Promo

 

Skupom pod nazivom "Društveni dijalog - rodna ravnopravnost u Srbiji" , Fondacija je započela seriju susreta sa građanima kako bi na terenu formirala mrežu saradnika organiazcije i kako bi detektovala probleme sa kojima se suočavaju žene i mladi iz posebno ugroženih socijalnih grupa.

Predstavljajući dosadašnji rad Fondacije, članica beogradskog Saveta za rodnu ravnopravnost Dajana Paunović istakla je da je za svega nekoliko meseci ova organizacija prešla veliki put i organizovala ne desetine humanitarnih i akcija usmerenih na ekonomsko osnaživanje ugroženih grupa žena. Takođe, detektujući probleme na terenu, Fondacija će u narednom periodu značajan deo svojih napora usmeriti na podsticanje pronatalitetske politike za koju su, kako je istakla, neophodna i sistemska rešenja i saradnja države i civilnog sektora.

- Država ne može sve sama da uradi, potrebno je da u tome učestvujemo svi, da mobilišemo čitavo društvo jer jedino zajedno možemo da savladamo sve probleme i postignemo cilj da naša deca žive u srećnom i uređenom društvu - poručila je Paunovićeva.

Govoreći o odnosu Fondacije prema politici, institucijama i tradicionalnim političkim partijama, predsednik Upravnog odbora organizacije Marko Matić ukazao je da je zadatak nevladinih organizacija da detektuju one probleme za koje institucije nemaju dovoljno senzibiliteta i da ih podstiču u njihovom rešavanju.

- Nije naš posao da potiskujemo i anesteziramo nezadovoljstvo nastalo usled različitih društvenih problema. Naprotiv, naš zadatak je da ih detektujemo i da podstičemo nadležne institucije da ih rešavaju. Tek kad problemi budu rešeni možemo da očekujemo da nezadovoljstvo koje su oni uzrokovali trajno i nestane - poručio je Matić.

On je posebno ukazao na rastući fenomen odsustva interesovanja za politiku, posebno među mladima što se, prema njegovom mišljenju, može prevazići podsticanjem društvenog aktivizma na čemu je i Fondacija aktivno angažovana.

U okviru svojih delatnosti Fondacija je posebno posvećena i sferi sporta gde nastoji da omogući besplatne treninge za svu decu kako bi ona odrastala u zdravom okruženju u usvajala zdrave i prave vrednosti. Zbog toga je ova organizacija pokrenula proces integracije sa Humanitarnim sportskim društvom “Šansa” koje je tokom tri godine svog postojanja organizovalo niz humanitarnih sportskih akcija i pokrenulo projekte besplatnih treninga za decu 7-12 godina.

- Kroz samo naše delovanje i humanitarne akcije koje smo radili i radimo za bolju budućnost naše dece, prepoznali smo u Fondaciji Dajana Paunović slične ciljeve i dobre namere koje su nam zajedničke. Kroz seriju prijateljskih razgovora i razmatranja ideja za dalje delovanje, doneli smo odluku da zajednički delujemo u vremenu koje je pred nama i da naše dve organizacije potpišu memorandum o saradnji kao prvi korak ka potpunoj integraciji. U okviru Fondacije, mi ćemo posebno biti posvećeni obezbeđivanju uslova za besplatno bavljenje sportom naše dece, bez obzira na njihov socijalni status, sa željom da sport postane svima dostupan, a ne samo određenim slojevima u našem društvu. Planiramo da poseban akcenat stavimo i na razvoj ženskog sporta i animiranje što više devojčica da se uključe u treninge i takmičenja, što je u duhu ciljeva same Fondacija - istakao je Nikola Marković, predsednik Humanitarnog udruženja “Šansa”.

Kako je najavljeno, Fondacija u narednom periodu planira niz terenskih akcija humanitarnog karaktera, a paralelno sa njima nastaviće se i započeta serija “Društvenih dijaloga” kako bi se organizacija omasovila i na terenu formirala razgranatu mrežu saradnika što je preduslov za detekciju stvarnih problema koji postoje na terenu i njihovo održivo rešavanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading