KOVID BOLNICA U NOVOM SADU POČINJE SA RADOM: Zdravstvena ustanova ima 616 postelja i banku krvi! (FOTO/VIDEO)

Autor: Republika

Vesti

02.09.2021

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Privremena kovid bolnica na Mišeluku, čija je izgradnja i opremanje koštalo više od osam milijardi dinara, počinje sa radom danas.

Foto: printskrin

Kovid bolnica u Novom Sadu danas počinje da prima pacijente

Objekat od 19.500, nakon završetka epidemije kovida-19 biće Gradska bolnica. U bolnici će biti dve operacione sale, angio sala, dva rendgena, dva skenera, endoskopija, laboratorija, pet ambulanti i osam dijaliznih mesta, piše RTV.

 

 

Foto: printskrin

 

Izgrađena za četiri meseca

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević podsetio je na svom Instagram profilu da je pre tačno 4 meseca postavljen kamen temeljac za kovid bolnicu.

- Već danas stojimo ispred tog važnog objekta za sve nas. Grad Novi Sad je u ovu bolnicu, uključujući i vrednost parcela, uložio skoro 400 miliona dinara. Novi Sad je čudo od grada, on nikad ne spava, on je uvek tu da svoje žitelje prigrli. Znam da će Novosađani umeti da cene naš trud i napor u vreme strašne pandemije i zato sam vam svima zahvalan! Ne zaboravite - predaja nije opcija!

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine (KCV) Edita Stokić kaže za RTS da će prvi pacijenti nove kovid-bolnice u Novom Sadu, biti oni koji su sada hospitalizovani u KCV.

- Sada su u toku pripreme za njihov transport u popodnevnim satima - navodi Stokićeva.

Radnika ima dovoljno

Što se tiče zdravstvenih radnika, potvrđuje da ih ima dovoljno da pokriju kapacitete nove bolnice.

Prema njenim rečima, "KCV je preuzeo sve i preuzeće sve da ova bolnica radi punim kapacitetom, i da bude obezbeđen kadar".

 

 

Kako je objasnila, ideja je da u početku rad započnu najiskusniji specijalisti, koji su u prethodnih godinu dana lečili kovid pacijente, uz istovremenu edukaciju novih kadrova.

Stokićeva navodi da će nova bolnica imati 616 postelja, od toga 212 koje će obuhvatiti jedinicu intenzivne terapije i 404 postelja koje će pripadati kategoriji poluintenzivne terapije. Biće udvostručeni bolnički kapaciteti u celoj pokrajini.

Za razliku od drugih kovid bolnica, kako je istakla, imaće i jedinstvenu banku krvi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Marko

02.09.2021 08:32

Bravo Srbijo, čestitam vam na uspešnom poduhvatu. Bolji ste od svih država bivše Juge. Probleme stvaraju tupađžije kontravakcinaši i pojedini kvazi doktori ali svejedno ste uspešni.