JEDAN DEO SRBIJE SE SMRZAVA, DRUGI UŽIVA U LEPOM VREMENU: Dok Beograđani vade zimske stvari, u ovim gradovima VRUĆINA PRŽI!

Autor: Republika

Vesti

27.08.2021

17:04

Nagli pad temperature i završetak leta i pre vremena, nije jedino što nas je iznenadilo ovih dana. Činjenica koja još više šokira je da je naša zemlja u ovom trenutku podeljena na dva godišnja doba.

Ilustracija republika.rs, Pixabay

Jedan deo Srbije se smrzava, drugi uživa u lepom vremenu

Zvuči neverovatno, ali je istinito. Pa tako dok Beograđani na današnjih 16 stepeni vade zimske stvari iz ormara i uključuju grejalice u stanovima, Nišlije se sunčaju i uživaju na skoro 30 stepeni.

Na Severu Srbije tropsko leto nestalo je preko noći. Japanke i laganu odeću za jedan zamenili smo jaknama i kišnim cipelama, a hladno vreme odaje utisak da zima samo što nije stigla. Međutim, u isto vreme Jug Srbije kao da je druga zemlja - leto je u punom sjaju.

Kako je moguće da jedna zemlja kao što je Srbija, ima tolike razlike u temperaturi, što je inače svojstveno velikim zemljama sa milonskim stanovništvom.

- To se uvek dešava kad nailazi hladni talas. Došlo je do prodora hladne vazdušne mase sa toplotnog severa Srednje Evrope Panonske nizije, koja je uslovila kišu, pad temperature i pojačan severni vetar - objašnjavaju iz RHMZ-a.

Tanjug/J. PAP/R. PRELIĆ

Na Jugu Srbije vrućina

Navikli smo da vremenska razlika bude značajna na planinama u odnosu na gradove, pa je tako sasvim uobičajeno bilo da na tropskih 40 stepeni u gradu na Zlatiboru ili nekoj drugoj našoj planini u Srbiji bude i do dvadesetak stepeni niže. Međutim, temperaturna razlika od 16 stepeni između gradova, nije nešto što se često viđa.

- Ova vremenska razlika je, kako kako kaže meteorolog RHMZ-a, zbog toga što imamo trenutno taj prelaz iz tople u hladnu vazdušnu masu iz oblasti Centralne i Zapadne Srbije pa je severnije hladno sa padavinama a južnije i istočnije je sunčano i toplo.

Meteorolog napominje da ovo nije prvi put da se ovako nešto dešava, a kako kaže, neće biti ni poslednji, prenosi Blic.

Prema objašnjenju stručnjaka za vremenske uslove, normalna je pojava da u Subotici i Somboru imamo 14 stepeni, dok je u Zajačaru istog dana dnevna temperatura 30 stepeni.

- Kad se vazdušne mase vrlo sporo premeštaju kao što je slučaj ovih dana, onda se primeti ta razlika. Obično kada je taj prodor jak i brz, ta razlika bude kratkotrajna pa prođe neopaženo - kaže meteorolog.

Sagovornica napominje da ovo nema nikakve veze sa klimatskim promenama.

Ističe da će ova vremenska razlika neće još dugo trajati, te da će uskoro doći do manje razlike u temperaturama.

- Uskoro će doći do prodara hladne vazdušne mase, tako da će već sutra biti manja vremenska razlika između severa i juga.

Tanjug/AP

Jesenja temperatura u Beogradu

Vremenska razlika po gradovima

Beograd je danas imao 16 stepeni a za samo koji stepen razlike bili su Novi Sad, Zrenjanin, Kragujevac, Valjevo. U istom danu Vranje, Zaječar, Leskovac, Niš, Koršumlija, Negotin imali su pravi letnji dan gde je temperatura išla i do 31 stepen. Slično se očekuje i sutra.

Tanjug/AP

U sred avgusta kao da je jesen

Vreme narednih dana

Temperatura danas biće do 17 stepeni na Severu , dok će na Jugu i jugoistoku biti do 29.

Za dane vikenda očekuje se oblačno i svežije u većini krajeva, mestimično sa kišom a biće uslova i za pojavu pljuskova sa grmljevinom.

Temperatura će se kretati od 17 do 24 stepena.

Prestanak padavina i promena vremena stiže nam početkom naredne nedelje. Ponedeljak i Utorak biće sunčani dani sa temperaturom od 22 do 28 stepeni.

U sredu se vraća ponovo nestabilno vreme sa pojavom pljuskova i grmljevine u popodnevnim satima.

Komentari (0)

Loading