ZBOG OVOGA ISKAČU OSIGURAČI I RASTU RAČUNI ZA STRUJU! Profesor Čoha izdao ozbiljno upozorenje!

Autor:

Vesti

25.08.2021

06:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Većini domaćinstava dovoljna je angažovana električna snaga od 22 kilovata. Međutim, sve je više i aparata u kućama, a kako su leta sve toplija u gotovo svakoj sobi nalazi se i klima.

Foto: Profimedia

Klima je veći potrašač struje nego bojler, frižider i televizor zajedno

Klima je 10 do 15 puta veći potrošač struje ukoliko radi non-stop nego bojler, frižider i televizor zajedno.

Rastu računi za struju, ali problema bi moglo da bude i oko angažovane snage. Zbog sve više kućnih aparata i jačih kompjutera, osigurači iskaču i preopterećuje se mreža.

- Uvođenje tih klima uređaja, ne samo u domaćinstvima nego i u industriji, značajno povećava potrošnju struje na nivou zemlje od strane "Elektroprivrede". Možda će EPS da obezbedi tu struju, da je proizvede, ali kako će da je transportuje do kuća, sistem je već sada preopterećen - kaže Andrej Čoha, profesor elektrotehnike.

Sve je više vikendica koje imaju bazene, u kojima se voda zagreva, ali bazena ima i u zgradama.

- Evo u prigradskim naseljima, svuda su stare, male trafo-stanice. Zamislite, na primer, 20 kuća reši da iskopa bazen i da greje tu vodu, to bi bilo veliko opterećenje - ističe Čoha.

Veliki potrošači mogu da budu i kompjuteri koje se koriste za rudarenje kriptovalute, a to često prevazilazi dozvoljenu angažovanu snagu. Samo ove mašine u svetu godišnje potroše više struje nego cela Argentina, pokazuje istraživanje Univerziteta Kembridž.

- A onda kada imate više tih mašina u kući, to je već udar na instalacije, a sada postoje i čitave farme tih mašina, to je ozbiljno trošenje električne energije, računi ogromni - naglašava Čoha za RTS.

U julu ove godine potrošnja struje bila je i do 30 odsto veća nego u istom periodu prošle godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading