BIVŠI PRIPADNIK DRŽAVNE BEZBEDNOSTI OTKRIO: Vuk Drašković nije bio meta napada u Budvi i na Ibarskoj magistrali, atentatori su imali druge planove!

Autor: Republika

Hronika

25.08.2021

06:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekadašnji osnivač Jugoslovenske levice i pripadnik Državne bezbednosti Nenad Đorđević ispričao je šta se, kako on tvrdi, zaista odigralo tog juna 2000. godine u Budvi kada je pucano na lidera SPO Vuka Draškovića.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Vuk Drašković

Nenad Đorđević, nekadašnji pripadnik službe Državne bezbednosti i osnivač Jugoslovenke levice, otkrio je u jednom intervju šta se to zaista desilo 2000. godine u Budvi kada je ranjen lider SPO Vuk Drašković.

Kako tvrdi Đorđević, Vuk Drašković nije bio glavna meta.

Četiri pucača

- Vuk nije bio glavna meta, već ja. Trebalo je da svu policiju privuku u Gospoštinu, tu gde je Vuk bio. A to je suprotan kraj od onoga gde sam se ja nalazio. Plan je bio da da privuku policiju dok ovi ubiju mene i onda da mogu da se povuku - kaže Đorđević.

Oktirva i da na Vuka nije pucao jedan čovek. 

- Četiri čoveka su pucala na Vuka Draškovića i to sa četiri strane. Vuk je bežao kao zec. Da nije bežao oni bi ispucali šaržere u zidove i ništa mu ne bi bilo. Nego dok je bežao slučajno ga je zakačio jedan rikošet od čega je on posle napravio feštu - rekao je Đorđević u emisiji Goli život.

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Danica Drašković

Podsetio je i na pokušaj atentata na Ibarskoj magistrali gde kako kaže ni tada Drašković nije bio meta.

- Ni na Ibarskoj nije on bio meta već brat Danice Drašković - rekao je Đorđević.

Presuda Apelacionog suda

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio trojicu bivših pripadnika Državne bezbednosti optužbi da su učestvovali u pokušaju atentata na lidera SPO Vuka Draškovića 2000. u Budvi.

Tom presudom je potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu i odbijena žalba Tužilaštva.

Optužbi su oslobođeni nekadašnji šef beogradskog Centra DB Milan Radonjić, kao i pripadnici tog centra Ratko Romić i Stevan Basta. Njih trojica bila su osumnjičeni da su davali savete atentatorima i prikupljali podatke radi "eliminisanja" Draškovića kao političkog protivnika vlasti Slobodana Miloševića.

Oni su, prema navodima tadašnje optužnice, po nalogu svog šefa Radonjića, pratili Draškovica i fotografisali njegovu kuću u Budvi. Romić i Basta su, kako se navodi, album sa fotografijama Draškovićevog stana u Budvi dali Radonjiću, a on ga je prosledio počiniocima atentata, pripadnicima Jedinice za specijalne operacije Leonidu Milivojeviću, Branku Berčeku i Nenadu Iliću.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Darko

25.08.2021 15:52

Za magistralu se zna da je meta bio Veselin Bošković. Uzrok je bio njegov reket od 10% za bilo kakvu građevinsku dozvolu ili posao u Beogradu. Svi ostali su uzimali 3%. Nenad Đorđević je poklonio baba Juli vilu za sedište JUL-a. Ona ga je kasnije smestila pa je i on bio u pritvoru gde mu je namešteno i silovanje. Zatvorenici otvorili ćeliju sa ključem i obavili posao. Kaže mi čovek koji je tada bio sa njim u ćeliji da su ga majstori razvalili ko kantu i da se drao ko magac ali nije vredelo, pukao je ko zvečka.