KOVID PROPUSNICE SU BUDUĆNOST! Đerlek: To nije diskriminacija, zaštitili bismo živote ljudi!

Autor:

Vesti

21.08.2021

16:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktor Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja je za uvođenje kovid propusnica, ali i obavezne vakcinacije zdravstvenih i prosvetnih radnika.

Foto: Tanjug/N.ANĐIĆ

Mirsad Đerlek

- Apsolutno sam za uvođenje kovid propusnica. Egzit i drugi festivali pokazali su se kao odlična stvar, tu nismo imali povećanje broja novoobolelih. I ne bih se složio s pričama da je to kažnjavanje nevakcinisanih zato što možete ući i ako priložite potvrdu da ste bolovali kovid 19 ili ste negativni na antigenskom testu. Ako bismo samo delili na vakcinisane i nevakcinisane, to je diskriminacija, a ovako ne bi bilo diskriminacije, a zaštitili bismo živote ljudi.

Potez s kovid propusnicama je potpuno opravdan i mnogo iskusnije i starije zemlje koje su vodile računa i o ličnom i o građanskom pravu su uvele kovid propusnice i to se pokazalo kao pozitivan potez. Zašto to i mi kao država ne bismo uradili - kazao je Đerlek i naveo da je to njegov lični stav, dodajući da bi plaćanje antigenskog testa u tom slučaju moglo bi da bude još jedna stimulacija za vakcinaciju, što bi pomoglo da ne produžavamo ovu agoniju i ne dozvolimo virusu da mutira.

Naveo je da i je njegov lični stav da bi trebalo uvesti obaveznu vakcinaciju zdravstvenih i prosvetnih radnika, a li da on o tome ne odlučuje.

- Treba da iskoristimo Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti jer je svega oko 50 odsto nastavnika vakcinisano i to može da bude ozbiljan problem u sprovođenju nastave. Krizni štab treba ozbiljno da razmisli kako će i zdravstveni i prosvetni radnici ući u ustanove gde obavljaju svoj posao jer bi bila katastrofa i nedopustivo da zdravstveni radnik zarazi pacijenta koji dođe da operiše, recimo, žučnu kesu ili da nastavnik zarazi učenika. Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti nam daje dosta mogućnosti da ipak za te dve kategorije bude obavezna vakcinacija - rekao je Đerlek za TV Prva i dodao da je on pre tri dana sam primio treću dozu i to prvu komponentu Sputnjika Ve, koga je primio u dve doze i ispunio svoju građansku dužnost jer "septembar je mesec respiratornih infekcija, često ulazi u kovid bolnice, a i preporučeno je da svi zdravstveni radnici prime treću dozu".

Đerlek se nada će đaci krenuti u školu kao u stara dobra vremena jer onlajn nastava nije dala rezultate što se tiče kvaliteta znanja, što potvrđuje i upis studenata.Podsetimo, najnoviji korona presek pokazuje da su virusom u poslednja 24 sata zaražene još 1.510 osoba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Pop

22.08.2021 15:29

Управо је циљ увођења пропуснице да они који су свесни свог постојања и који су се вакцинисали да могу слободно крећу. Они који мисле да су им угрожена нека права нека се валцинишу да не угрожавају та иста права другима који су вакцинисани.

Alex

22.08.2021 21:45

@Pop posto je vas vakcinisabih manje od nas nevakcinisanih ja sam za to da vas sve proteramo ili eventualno da vas zatvorimo i tetoviramo i da ne mozete vise medju nas vecinu, bas zato sto ste vakcinisani, vise nas je i moze nam se i trebali bi vas propustiti kroz sake