OTKRIVEN TAČAN DATUM UDARA ASTEROIDA U ZEMLJU! Neće biti smaka sveta, ali hoće brojnih drugih problema!

Autor:

Vesti

15.08.2021

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka NASA tvrdi da su velike šanse da opasan asteroid Benu pogodi zemlju.

Foto: youtube.com/ Mr Scientific

 

Postoji određeni datum kada je najverovatnije da će Benu udariti u Zemlju - 24. septembar 2182. godine, tvrdi NASA.

NASA je poslala sondu na Benu pre nekoliko godina, OSIRIS-REx, koji se trenutno vraća sa uzorkom asteroida.

Na osnovu merenja koja su stigla dok je sonda bila tamo, NASA ima jasniji uvid u njegovu putanju, a vesti nisu dobre. Šanse za udar u bilo kom trenutku u narednom veku porasle su za oko 35 odsto – na 1:1750.

Asteroid Benu, čiji prečnik iznosi oko 490 metara, ima sličnu orbitu oko Sunca kao i naša planeta. Od kada je otkriven 1999. astronomi su zabrinuti da bi jednog dana mogao da udari u Zemlju – procenjujući da je šansa 1:2700 da se to dogodi u 22. veku.

- Podaci OSIRIS-REk-a daju nam mnogo preciznije informacije, možemo testirati granice naših modela i izračunati buduću putanju Benua sa visokim stepenom sigurnosti do 2135. godine - rekao je Dejvid Farnocchia iz NASA-inog Centra za proučavanje objekata blizu Zemlje.

Otkriveno je i kako je preciziran datum udara asteroida Benu u zemlju.

Benu se, kao i većina asteroida, okreće - njegov "dan" je dug oko 4,3 sata. NASA kaže da se strana okrenuta prema Suncu zagreva, a kako se okreće, toplota se gubi, “što proizvodi mali pritisak na asteroid”.

- Efekat na Benu je sićušan – jednak težini tri grozda, ali značajan pri određivanju Benuovih mogućih udara u decenijama i vekovima koji dolaze - rekao je viši naučnik naučnik Stiv Česli, koji je učestvovao u studiji.

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

To, u kombinaciji sa nepredvidivim pritiscima i udarima iz raznih drugih izvora – uključujući solarni vetar, međuplanetarnu prašinu, druge asteroide, pa čak i sam OSIRIS-REk, otežava saznanje o tome šta će se dogoditi nakon 2135. godine, kada se očekuje da će Benu da bude bliži Zemlji nego Mesec.

NASA je za tu godinu identifikovala brojne “gravitacione ključaonice”, kako je nazvala mesta u svemiru gde će uslovi biti idealni da Zemljina gravitacija dovede ovaj asteroid na kurs sudar sa Zemljom. Ako Benu prođe kroz jedno takvo, naši potomci će imati veliki problem.

- Ne bi trebalo mnogo da se brinemo oko toga - rekao je dr Dejvid Farnoćia za AP, ne samo zvog toga što su izgledi na našoj strani, već i zbog toga što naučnici sada znaju mnogo više o Benuovom kretanju.

Lindli Džonson, NASA-in oficir za planetarnu odbranu, rekao je agenciji AP da ukoliko se dogodi udarac da Benu udari u Zemlju, to neće izbrisati ljudsku civilizaciju, ali će “prilično uništiti stvari” na desetine, ako ne i stotine kilometara u prečniku.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading