NASA IZNELA ALARMANTNE PODATKE: Zemlja zadržava veliku količinu toplote, doći će do nezaustavljivog otapanja snega i leda

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Svet

18.06.2021

11:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zemljina "energetska neravnoteža" udvostručila se od 2005. godine zbog zadržavanja neviđene količine toplote, i veoma je alarmantno, saopštila je NASA.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pojam "Energetska neravnoteža" odnosi se na razliku između toga koliko Zemljine atmosfere i površine apsorbuje Sunečevu energiju u poređenju sa koliko "termalnog infracrvenog zračenja" odbija nazad u svemir, piše Gardijan.

Naučnici su utvrdili da postoji energetska neravnoteža, upoređivanjem podataka satelitskih senzora - koji prate koliko energije ulazi i izlazi iz Zemljinog sistema - i podataka okeanskih plovaka.


Ovaj sistem prikupljanja podataka, koji se prošire širom sveta, omogućava "tačnu procenu brzine zagrevanja svetskih okeana".

Budući da oko 90 odsto viška energije ide u okean zbog neravnoteže, podaci satelitskih senzora trebalo bi da odgovaraju promenama temperature u okeanima.

- Dva vrlo nezavisna načina kojima se mogu sagledati promene u energetskom disbalansu Zemlje su zaista u dobrom sporazumu i oba nam pokazuju ovaj fenomen koji nije samo instrumentalni artefakt - rekao je Norman Loeb, vodeći autor studije.
RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Povećanje emisije gasova staklene bašte zadržavaju toplotu u Zemljinoj atmosferi, zadržavajući zračenje koje bi se inače preselilo u svemir. Ovo zagrevanje podstiče i druge promene, uključujući otapanje leda i snega.


Povećanje vodene pare i promene oblaka mogu dodatno pogoršati ovo zagrevanje, rekla je NASA.

Studija je otkrila da je ovo udvostručavanje rezultat delimično povećanja gasova staklene bašte i vodene pare, kao i smanjenja oblaka i leda.

Istraživači su takođe rekli da je "prirodni" pomak u Tihom okeanu iz hladne u toplu fazu verovatno imao značajnu ulogu u pojačavanju ove energetske ravnoteže.
RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Loeb kaže da je verovatno u pitanju kombinacija antropogenog forsiranja i unutrašnje promenljivosti , i da tokom ovog perioda oboje uzrokuju zagrevanje što dovodi do prilično velike promene u energetskom disbalansu Zemlje.

- Nije moguće sa sigurnošću predvideti kako bi mogle izgledati naredne decenije za ravnotežu energetskog budžeta Zemlje - dodao je Loeb.

Studija je utvrdila da, ukoliko se stopa usvajanja toplote ne uspori, treba očekivati veće promene klime.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading