I MLADI KOJI SU PRELAŽALI KORONU SU U RIZIKU! Vrućine mogu biti ubitačne

Autor:

Vesti

11.08.2021

05:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrućine mogu biti ubitačne za ljude koji su preležali koronu i oni su tokom vrelih dana u većem riziku nego oni koji nisu imali kovid-19. Kako kažu lekari, posebno su ugroženi srce i koža.

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

Ozbiljnije postkovid simptome ima svaki deseti pacijent koji je preležao koronu.

BOL U GRUDIMA

Nekadašnji rukovodilac kovid bolnice u KC Niš doktor Boris Đinđić potvrdio je da jedna od deset osoba koje su prebolele koronu mesecima ili čak godinu dana posle preležane bolesti ima neki od simptoma postkovid sindroma.

On objašnjava da su simptomi postkovid sindroma vrlo nespecifični, a uglavnom se zasnivaju na gubitku kvaliteta i opadanju kose, gubitku kvaliteta noktiju i promenama na koži.

- Zasnivaju se i na poremećajima nekih drugih organa, pre svega oštećenju kardiovaskularnog sistema, pa postoje pacijenti kojima bol u grudima traje mesecima nakon preležanog virusa - precizira dr Đinđić.

GODINE NE ZNAČE MNOGO

Kaže da preliminarni zaključci pokazuju da mlađi kovid pacijenti, sa lakšim oblicima infekcije, češće imaju kardiovaskularne komplikacije.

- Kod mnogih je potrebno primeniti neke od mera lečenja. Moram da kažem da ekstremno visoke temperature dosta otežavaju posao jer primećujemo da kod pacijenata sa kožnim promenama, na visokim temperaturama i prilikom izlaganju suncu, te promene postaju izrazitije i prave veće probleme - ističe Đinđić i dodaje:

- Stanje pacijenata sa bolom, probadanjem u grudima i osećajem izrazitog zamora pogoršava se na ekstremno visokim temperaturama. Bukvalno imamo po ovakvom vremenu malu epidemiju tih bolova.

KAO U RATU

Đinđićev kolega kardiolog specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti dr Dejan Munjiza savetuje da je najvažnije da tokom vrelih dana pazimo na srce. 

- Hroničnom bolesniku potrebne su kontrole zbog promene terapije, zbog situacije ili promene temperature... Ako toga nema, možemo dobiti velike komplikacije u kardiovaskularnom sistemu, srčani ili moždani udar, pa i emboliju pluća. Problem je što korona može da upali srčani mišić ili da uzrokuje aritmiju, popuštanje i oštećenje organa, pa i moždani udar. Onda pristupamo lečenju kao u ratu, na svim frontovima - navodi doktor.

Ako ovo osetite, pravac kod lekara!

- Nagli bol u grudima

- Dugotrajan osećaj kao da vam grudi pritiska neki teret

- Ukočenost ruke, vrata, vilice koja ne prolazi

- Povremeni trnci u rukama koji postaju sve učestaliji

- Iznenadna klonulost koja ne prolazi

Kardiolog dr Arsen Ristić za Alo! naglašava da vrućine uvek obaraju pritisak kod srčanih bolesnika i dolazi do opasnosti da mogu da dehidriraju. 

- Ako neko ima srčanu slabost, velike varijacije u spoljašnjoj temperaturi mogu da utiču i na efekat lekova i na to kako se ti lekovi tolerišu. Mi obično sezonski menjamo doze lekova koje utiču na pritisak, na velikim vrućinama se te doze malo redukuju. Izlaganje naporu pri visokim temperaturama iziskuje veću potrošnju energije i ljudi koji su nedavno preboleli bilo koju virusnu infekciju, uključujući i kovid-19 sigurno su podložniji tome da tada razviju i po život opasne aritmije.

Oko 10% obolelih deca

U Srbiji su od ukupnog broja obolelih od koronavirusa oko deset odsto bila deca, rekla je juče načelnica intenzivne nege dečje klinike u Tiršovoj dr Snežana Rsovac. Ona je naglasila da deca uglavnom imaju lakšu kliničku sliku, dok se teže forme javljaju kod samo mališana sa hroničnim bolestima.

- U poslednjih sedam dana imamo pojedinačne slučajeve potvrđenih infekcija, a i dalje je ostalo da deca imaju blažu kliničku sliku, iako se radi o delta soju virusa - pojasnila je dr Rsovac.

Stiže lambada mutacija

Posle delta soja koronavirusa stiže lambda mutacija. Taj soj kovid-19 je zarazniji od svih prethodnih, ali je i otporniji na antitiela, tvrdi se u najnovijoj japanskoj studiji. Vakcine, dakle, slabije štite protiv lambde.

Prva zaraza lambda sojem registrovana je u Peruu još pre godinu dana, ali se o toj mutaciji relativno malo zna.

Rezultati japanske studije mogu objasniti zašto se taj soj koronavirusa tako brzo širi. Do sada je lambda varijanta otkrivena u 30 država, pre svega u Južnoj Americi, ali pojedinačni slučajevi su registrovani i u Evropi. Na spisku su Španija, Velika Britanija, Italija i Nemačka.

Za sada, međutim, i dalje nije izvesno da će lambda potisnuti delta varijantu, koja trenutno dominira širom planete.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading