OVO JE NAJZASTUPLJENIJA VRSTA OTPADA NA SVIM PLAŽAMA U SVETU! Ne možete ni da naslutite šta je to!

Autor:

Vesti

10.08.2021

05:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opušci cigareta su najzastupljenija vrsta otpada na plažama u svetu.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

 

To tvrdi organizacija Ocean Conservancy koja se od 1986. bavi čišćenjem plaža.

 U poslednje 32 godine opušci bili najzastupljenija vrsta otpada na svetskim plažama, što čini gotovo trećinu svih prikupljenih bačenih predmeta - tvrde oni.

Procenjuje se da se u svetu godišnje popuši 5,6 bilijuna cigareta, od čega se nepropisno odlaže čak dve trećine ili 4,5 bilijuna! Od 1980-ih godina do današnjih dana opušci cigareta čine 30-40 posto ukupnog otpada pronađenog tokom akcija čišćenja plaža. 

Osim što je za njihovu razgradnju potrebno mnogo više vremena nego što većina ljudi misli, opušci cigareta u okolini mogu ozbiljno uticati na rast biljaka, kao što to sugerira najnovije istraživanje britanskih naučnika sa Katedre za biologiju Univerziteta Anglia Ruskin.

Studijom objavljenom u časopisu Ecotoxicology and Environmental Safety vršilo se ispitivanje biljaka uzgajanih u zemlji koja sadrži opuške, a njihovim poređenjem s grupom kontrolnih biljaka otkrivena je značajna razlika.

Biljke uzgojene u zemlji sa opušcima opušcima imale su 25% kraće izdanke, a biomasa korena bila im je i do 60% manja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading