JEREMIĆEV "BRAT" SA HARVARDA TAJKUN U MEKSIKU! MITO OD 10 MILIONA: Ovako je pao glavni finansijer Narodne stranke

Autor: Republika

Vesti

30.07.2021

09:37

Glavnog finansijera lidera Narodne stranke Vuka Jeremića, bivšeg šefa meksičkog naftnog konglomerata Pemeks Emilija Lozoju, španska policija je pre tačno dve nedelje isporučila Meksiku.

twitter.com/printscreen

Jeremić i Pemeks Emilijo

Kao što je Objektiv već pisao, ovo je težak udarac za kompletan finansijsko-mafijaški klan Jeremića, koji je poslednjih godina u više navrata bio na udaru ruke zakona. Posle hapšenja Jeremićevih sponzora, direktora kineskog energetskog konglomerata CEFC Je Đenminga i generalnog sekretara te kompanije Patrika Hoa, Lozoja se kao treći Jeremićev ključni finansijer u zatvoru našao tek posle godinu dana skrivanja.

Emilio Lozoja je meksički biznismen i sin bivšeg ministra energetike. Završio je Harvard, gde je upoznao Vuka Jeremića, nakon čega je postao direktor najveće meksičke energetske kompanije Pemeks.

Lozoja, koga je Jeremić redovno promovisao preko svog Tviter naloga nazivajući ga svojim bratom, svetskoj javnosti je postao poznat nakon što ga je specijalni tužilac Meksika javno doveo u vezu sa posredovanjem u davanju 10 miliona dolara mita bivšem predsedniku Meksika Enrikeu Penji Nijetu tokom predsedničke kampanje 2012. u toj zemlji.

O njemu je odmah posle hapšenja u Španiji, u udarnom terminu na popularnoj meksičkoj TV stanici Četrnaest, prikazan dokumentarni film u trajanju od 40 minuta, u kojem se do detalja razvija Lozojina hobotnica u kojoj jedan njen krak vodi i do lidera Narodne stranke.

ŠOKANTNE FOTKE

S druge strane, srpska javnost je ovog meksičkog tajkuna upoznala preko šokantnih fotografija koje dokazuju da je 5. aprila 2013. prisustvovao nizu poslovnih sastanaka koji su održani u Hongkongu, a na kojima su dogovarani milionski poslovi između dve privatne kompanije.

twitter.com/printscreen

Jeremić i Pemeks Emilijo

 

Prema ovim fotografijama, sastancima je prisustvovao i Vuk Jeremić, koji je u to vreme bio srpski izaslanik na mestu predsedavajućeg GS UN, ali ovde u svojstvu tobožnjeg konsultanta-posrednika čelnih ljudi meksičkog Pemeks, koji su pregovarali sa čelnicima kineske naftne kompanije CEFC.

ZNATNO DUBLJA ULOGA

Iako je novembra 2018, tokom svedočenja na suđenju Patriku Hou u Njujorku, Jeremić rekao da je u aprilu 2013. na putu za kineski Davos u Hongkongu samo upoznao Lozoju i Hoa, foto-dokazi govore da je njegova uloga u toj priči bila znatno dublja od uloge osobe koja je samo spojila svoja dva poznanika. Na sastanku delegacija dveju naftnih kompanija, naime, Jeremić je u svojstvu člana delegacije meksičke firme vodio i zapisnik kao Lozojina desna ruka.

Mada je kineski Davos trajao od 6. do 9. aprila 2013, utvrđeno je da je Jeremić u Hongkong došao čak osam dana ranije, gde je do 6. aprila učestvovao u nizu sastanaka sa Hoom, na kojima su dogovarani budući poslovi.

Dakle, kao i sva ostala putovanja na kojima koja je bio u vreme obavljanja funkcija šefa diplomatije i specijalnog izaslanika ministra spoljnih poslova, Jeremićev osmodnevni privatni izlet u Hongkong platili su građani Srbije, obezbeđujući mu kompletan budžet za predsedavanje GS UN.

Komentari (0)

Loading