PREDRAG KON UPOZORAVA SRBIJU NA NOVE MERE PRED SEDNICU KRIZNOG ŠTABA: Situacija se naglo pogoršava!

Autor: Republika

Vesti

24.07.2021

11:33

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa dr Predrag Kon govorio je danas o mogućim novim merama i epidemiološkoj situaciji.

Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Predrag Kon

Doktor Kon je komentarisao i procente vakcinisanih, posebno među zdravstvenim radnicima, i naveo nekoliko jasnih primera u kojima vakcinacija takvih grupa može da spase živote ljudi i dece.

- Mi imamo situaciju koja će se pogoršavati, to je nezaustavljivo u narednih nekoliko nedelja, pa čak i do mesec dana. Pa ćemo videti dokle će to ići, ali je suština u tome da se stalno traži neki balans. Da, mi moramo da živimo, nema potpunog zatvaranja, ali moram da kažem da je uz postojanje vakcine to potpuno besmisleno. Postaje racionalno razmišljati da se okupljaju oni koji su zaštićeni, uz vakcinu, test ili potvrdu o preležanoj bolesti. Racionalno je razmišljati i jer oni koji žele da rade, ugostitelji recimo, moraju da rade, moraju da budu zaštićeni i da svojim primerom pokažu šta od gostiju očekuju. Ali tu postoji etička dilema koju možemo da rešimo. Mi ne možemo da se ponašamo više kao da nema vakcine. Kad je nije bilo, zatvorite sve i to je to. Ali sada imamo vakcinu i ovo je situacija koja traži ozbiljno razmatranje -  rekao je dr Kon za TV Prva.

Rekao je i da "veliki deo sveta pribegava nečemu što liči na pozitivnu diskriminaciju".

- Jasno je da to onda zadire u prava i automatski se postavlja pitanje da li su takve mere, koje čujemo iz raznih zemalja, da li su u skladu sa pravima. Ali što se tiče etike javnog zdravlja, čuvanja zdravlja ljudi, epidemiološki je to na mestu. Vi odvajate oni koji su ugroženi i osetljivi, nevakcinisane, od onih koji su zaštićeni - kazao je član Kriznog štaba.

- Evo, mi sada imamo zakon o zabrani duvanskog dima, u delu lokala mogu da sede oni koji puše. Ista je situacija, samo što se dim vidi a ovde bi moralo da se pokaže da li pripadaš ovima, ili onima. Razumljivo je da je to ljudima neprijatno, da se bune oni koji su jasno protiv vakcinacije. Ali se postavlja pitanje ko ima pravo da bude protiv - rekao je epidemiolog.

O vakcinaciji zdravstvenih radnika

- Ako ste u zdravstvu, po meni, svako ko misli da je obavlja treba jasno da potpiše da će se pridržavati svih mera za održavanje javnog zdravlja. Oni se već vakcinišu protiv velikog kašlja, difterije, varičela, morbila... I ni to se ne sprovodi, jer u vreme kada je trebalo da počne da se sprovodi, tada je počela pandemija. A varičela, recimo, može da ubije nekoga ko je hematološki pacijent u dečjem uzrastu. Zato je to obavezno - rekao je on.

O trećoj dozi vakcine

Stručni komitet je preporučio treću dozu vakcine, a epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da će o tome biti reči na sednici Kriznog štaba.

- Jedino što znam je ono što sam video u medijima, ja još uvek nisam dobio ništa, pretpostavljam da će Krizni štab dobiti te informacije i o njima pričati na sledećem sastanku. Određene su kategorije koje moraju da primaju treću, stariji od 70 ili oni koji su slabijeg imuniteta, ili oni kod kojih se utvrdilo da nemaju stvaranje antitela. To su oni koji bi morali da je prime, a opšta preporuka je da se primi ona koja je najviše ispitana, a to je Fajzerova vakcina, kao i Modernina, obe su na informacionoj RNK tehnologiji. Ali odmah iza toga, može bilo koja druga - rekao je on.

Komentari (3)

Loading
Dejan2019

24.07.2021 13:08

Primer sa pušenjem je neadekvatan. Ko puši, preduzima jasnu radnju, koju društvo može smatrati štetnom. Ko nije vakcinisan, ne znači da ikome čini bilo šta loše. Štaviše, velike su šanse da je zdrav. Sankcije, direktne ili indirektne, bi bile preventivna pretpostavka bez ikakvog dokaza. Ako se već bavimo primerima, uvođenje preventivnih ograničenja, svima unapred, ličilo bi na stavljanje lisica na ruke čitavoj populaciji, zato što se pojavio serijski davitelj. Društvo ima pravo da izoluje zarazne, ali nema pravo da to radi preventivno.

Čiča

24.07.2021 15:07

Situacija se naglo pogoršala? Umesto 1 "obolelog" imamo 3 "obolela". Za to vreme od kardiovaskularnih bolesti umre oko 30 lica. Dnevno u Srbiji nestamu 3 lica. Itd.itd.itd...

deniz

24.07.2021 15:47

Zanima me šta dr Kon ima da izjavi u vezi punog stadiona u Humskoj, folklornih aktivnosti i rukovanja sa decom u Kniću kao i dr.masovnih okupljanja.