ISPOVEST BERAČA MALINA: Pošla sam u malinjak i povela svoju decu, ovako izgleda jedan dan

Autor:

Vesti

22.07.2021

11:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedna žena je podelila svoje prvo iskustvo branja malina i otkrila do detalja kako izgleda ovaj mukotrpni posao.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Malinjak

Novinarka Zvezdana Gligorijević odlučila je da krene sa svojom decom u berbu malinu i iskusi ovaj posao za koji se mnogi žale da niko neće jer zahteva naporan rad po najvećem suncu.

- Kao početnik, sa nekoliko gajbica ubranih plodova za kratko vreme uspela sam da naberem i do 40 kilograma voća za jedan dan. To bi u odnosu na druge radnike bio neki prosek jer ima i onih koji su brali i do 50 ili 60kg, ali i onih koji naberu 20 kilograma - piše za "agroklub.rs" Zvezdana koja maline bere ne padinama Zlatibora gde je temperatura nekad i do 40 stepeni na suncu, ali na kiši se spusti i do 13 stepeni.

- Na sreću vlasnik zasada, mlad i fin čovek, ima razumevanja. Uvek bude osveženja - hladna voda sa izvora ili neki sok, a ima i piva i rakije. Skuva i kafu kada ko poželi, a zove i berače da se češće odmaraju, naročito kada 'upekne' sunce. Naduvao je i bazen, a napravio je improvizovani tuš od starog kazana bojlera koji napuni vodom i zagreva ga na suncu. Imam utisak da bi sve okolo radio, samo da ne bere maline. Nažalost, jedan je od retkih koji se tako ponaša prema radnicima jer ima i onih koji gledaju samo svoj interes - ističe ona.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Plod veličine oraha, ali i šumske jagode

Zvezdana je otkrila i da se plod maline znatno razlikuje u odnosu na to gde se nalazi, a u jednom svi vole da rade jer ima najkrupnije plodove.

Na više od pola površine nalaze se stari zasadi koji imaju neverovatno dobar i krupan plod s obzirom na to da je bila suša. Četiri ploda i puna šaka! Valjda okružena šumom, malina je zadržala svežinu. I još neverovatnija je priča da je taj zasad star 40 godina (njega je podigao otac mog poslodavca) i da sorta vilamet rađa kao da je u punom jeku zrelosti. U tom malinjaku na jednom metru može da se nabere voća za gajbicu. Nije ni čudo što svi berači vole baš tu da rade."

U druga dva zasada, maline su više bile izložene suncu, pa je situacija potpuno drugačija i u jednom, u kojem samo izvesna beračica Mica želi da radi, plodovi su veličine "šumskih jagodica".

Kiša donela više koristi nego štete

Samo branje nije teško, ali kada upekne "zvezda", onda postaje nelagodno. Džaba šešir, zaštita za sunčanje, kada sunce prži. Znoj se sliva na sve strane, ulazi u oči, uši, nos... Tada su pauze česte, ističe Zvezdana i objašnjava kako izgleda jedan dan berača malina:

Najlepše je brati ujutru jer već oko pola 6 smo u malinjaku pa sve do nekih 10 sati. Obično je u to doba i doručak pa svako izvadi iz ranca ono što je poneo da jede. Na planini je prijatno u to vreme i tada se odradi najviše posla. Nakon tog vremena polako počinje da peče... Pauze su česte, na svakih 20 do 30 minuta i uglavnom svi piju svežu hladnu izvorsku vodu. Onda ručak i svi opet za svoje rance pa ponovo u zasad. Tek oko 18 sati počinje da pada temperatura, pirka vetrić i opet može da se nabere više. Kada se završi berba, između 19 i 20 sati, sledi merenje gajbica, beleži se učinak svakom pojedinačno. Dolazi otkupljivač kombijem i odvozi gajbice u hladnjaču. Berači se vraćaju svojim kućama, prevoz je plaćen.

Kada pada kiša, maline se ne beru jer ako plodovi budu mokri odmah idu u drugu ili treću klasu.

- Grad nije naneo neku štetu, jedino vetar što je malo izlomio malinu. Kaže vlasnik da će ova kiša doneti više koristi nego štete malinjacima - ističe ona.

Ko su zapravo berači?

A najzanimljivije u zasadu su priče berača. Nekako taj posao zbliži ljude, a svi su imali neke svoje razloge zašto to rade.

- Ja sam se odlučila na ovo zato što su mi deca (17 i 16 godina) htela da idu da beru maline i to kćerka da zaradi za letovanje na moru, a sin hoće novi monitor i još neke stvari za kompjuter. Pa, da ne budu sami krenem i ja sa njima, a ujedno i da steknem neko novo iskustvo - otkrila je Zvezdana, pa opisala i druge ljude sa kojima je u zasadima provodila vrele dane.

RepublikaFoto: printskrin
Foto: Ilustracija

"Mica, koju sam već pomenula, došla je da radi kako bi mogla da kupi deci zimsku obuću i sveske za školu. Noću čisti neki lokal, a preko dana bere maline. Vredna žena i vrlo izdržljiva. Brine se o svoja dva sina. Iako ima novčanih problema, uvek je vedrog duha i spremna da nas razveseli i nasmeje sa repertoarom pesama Baje Malog Knindže, čiji je očigledno fan. Najinteresantnija je bila gospođa čiji muž ima sportske avione, a došla je da bere maline zbog opklade sa njim. Smatrao je da ne može to da izdrži, ali ona stoički sve dobro podnosi i nabere dovoljno. Njena drugarica sa Zlatibora kaže da svaki dinar dobro dođe, a ona baš lepo nabere. Tu je i radnica 'Lidla' koja svoj odmor koristi za branje malina pa je jedan deo iskoristila da radi ovde sa nama, a drugi da ode kod svojih na selo da i njima pomogne u ovom poslu jer je nenadmašna u branju."

- Ekipa se osula, ističe Zvezdana, ali ovih dana treba da stigne pojačanje jer tek sledi drugi talas malina, još jači od onog prvog. "Jedno je sigurno - deca su rekla da više nikada neće brati maline - zaključila je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nada

22.07.2021 13:05

Ja sam ih brala 25.godina na 46km od stana isla na posao,plastila,spremala ruckove, prala, i sve kucne poslove. Sto se mora nije tesko...