KORONA JE KAO MOLEKULSKA BUŠILICA! Naš naučnik u Nemačkoj Nikola Smaltik objašnva zašto je ovaj virus još enigma

Autor:

Vesti

18.07.2021

08:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Znamo da je virus kovid 19 veoma infektivan, jer poseduje spajk, S protein, koji je izuzetno jak faktor virulencije. Ima mogućnost prodiranja, "bušenja" ćelije, to je svojevrsna "molekulska bušilica".

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Ovo za "Novosti" kaže Nikola Smaltik, molekularni biolog, 32-godišnji Beograđanin koji od 2015. godine živi i bavi se naukom u Nemačkoj. Profesor Smaltik objašnjava:

- Znamo i da virus stvara jak imuni odgovor koji može da izazove "citokinsku" oluju u plućima zaraženih osoba. Takođe znamo da se velikim afinitetom kovid 19 vezuje za receptore na plućnim ćelijama koji su odgovorni za regulaciju krvnog pritiska jer su deo sistema renin-angiotenzin, zbog čega se kod nekih pacijenata javlja povećan krvni pritisak i rizik od tromboze, što je potpuno atipično kada su u pitanju respiratorni virusi. Ilustracije radi, najbliži rođak virusa korona, SARS-KoV 1 koji je prouzrokovao epidimeiju SARS-a 2003. godine ne stvara tromboze. Ono što ostaje nepoznanica jeste na koji način je ovaj virus evoluirao i kako je "stekao" da u svom genomu ima gen za S-protein, koji poseduju samo HIV i ebola virus, koji nisu ni približni srodnici SARS-KoV 2.

 Da li na osnovu toga izražavate sumnju da je virus nastao u laboratoriji?

- Ne izražavam sumnju, ali ne isključujem mogućnost da je korišćen u sklopu istraživanja vakcine za HIV virus i da mu je iz tog razloga ugrađen gen za S protein.

Radite u Univerzitetskoj klinici u Hajdelbergu i bavite se imunologijom. Da li ste se u aktuelnoj svetskoj pandemiji bavili temom imunog odgovora na virus?

- Suština je da infekcija ovim virusom izaziva naše T-limfocite da pokušaju da eliminišu ovaj virus iz našeg organizma, a B-limfocite da luče antitela sa ciljem njegove eliminacije iz našeg organizma. Sve u svemu, izvesno je da kovid provocira "tipičan" imunski odgovor.

RepublikaFoto: Tanjug

 Kakvo je vaše mišljenje o procesu imunizacije?

- Usled delovanja "antivaksera" imunizacija ide sporije nego što bi trebalo da bi se virus eliminisao iz populacije ili barem stavio pod kontrolu i to je ono što me brine.

Dodatni problem stvaraju teorije zavere...

- Citiraću čoveka koji je izmislio najveći broj vakcina (protiv malih boginja, zauški, ovčjih boginja, jednog tipa gripa, meningitisa, pneumonije, hepatitisa A i hepatitisa B), zahvaljujući kome danas većina opasnih zaraznih bolesti više ne postoji, a to je dr Moris Hileman, koji je rekao: "LJudi će shvatiti značaj vakcina tek kada se vrate u vreme pre nego što sam ih izmislio".

Kada naučnici očekuju kraj pandemije?

- Kada se bude dostigao kolektivni imunitet sa više od 80 odsto vakcinisanih, više neće biti opasnosti od ovog virusa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading