(VIDEO) OCENJENA KAO JEDNA OD NAJVEĆIH: Stiže nam SOLARNA OLUJA, mogla bi da ONESPOSOBI stvari koje SVAKODNEVNO koristimo!

Autor:

Vesti

12.07.2021

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očekuje se da će solarna oluja velike brzine koja se približava Zemlji brzinom od 1,6 miliona kilometara na sat, prema Nacionalnoj upravi za vazduhoplovstvo i svemir (NASA), danas pogoditi magnetno polje naše planete, utičući na snabdevanje električnom energijom i komunikacionu infrastrukturu širom sveta.

RepublikaFoto: NASA

Sunčeva baklja, koja teče iz ekvatorijalne rupe u sunčevoj atmosferi koja je prvi put otkrivena 3. jula, može putovati maksimalnom brzinom od 500 km/s, navodi spaceweather.com. Iako su prave geomagnetne oluje (magnetno polje povezano sa Zemljom) malo verovatne, manji geomagnetski nemiri mogu izazvati aurore velikih geografskih širina.

Očekuje se da će na satelite u gornjim delovima Zemlje uticati i nadolazeće sunčeve baklje. Ovo će direktno uticati na GPS navigaciju, signal mobilnog telefona i satelitsku televiziju.

Solarne baklje takođe mogu pogoditi električne mreže.

Prema najnovijem predviđanju Centra za predviđanje svemirskog vremena u Sjedinjenim Državama, oluja takođe može da dovede do zatamnjenja visokofrekventne radio komunikacije na skoro sat vremena na ogromnom području. Centar je označio solarne baklje na nivou X1, "X" označava klasifikaciju, a numerički sufiks jačinu baklje.

Solarne baklje su masivne eksplozije na površini sunca koje oslobađaju energiju, svetlost i čestice velike brzine u svemir.

Prema NASA, najveće baklje su poznate kao "baklje X-klase" zasnovane na sistemu klasifikacije koji kategoriše solarne baklje prema njihovoj jačini. Najmanje potpadaju pod A klasu, a slede B, C, M i X.

Sunčeva baklja koja će danas verovatno pogoditi Zemljino magnetno polje je baklja X klase, piše Indian Express.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading