UST: Neprimeren poziv Društva sudija predsedniku

Autor: Republika

Vesti

08.07.2021

12:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udruženje sudija i tužilaca Srbije saopštilo je danas da smatra neprimernim javni poziv Društva sudija Srbije predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da prijavi tužilaštvu saznanja o sudijama koji kršeći zakon rade na štetu građana.

RepublikaFoto: facebook.com/printscreen
Foto: Ilustracija

- Uvažene kolege iz Društva sudija bi trebalo da znaju za sudsku praksu i odluke Vrhovnog kasacionog suda (VKS) u kojima su utvrđene povrede zakona u korist okrivljenih od strane sudova, koje su dostupne na sajtu VKS i koje mogu javno da se komentarišu. Istovremeno nam nisu jasni motivi Društva sudija da pozivaju tužilaštvo da preuzme odgovarajuće korake i procesuira te “pojedince” - sudije koji navodno krše zakon - navodi se u saoštenju.

UST napominje da tužilaštvo svakodnevno postupa po krivičnim prijavama podnetim protiv sudija i napominje da Republički javni tužilac redovno podiže zahteve za zaštitu zakonitosti.


Zbog toga, kako kaže, UST zabrinjava činjenica da Društvo sudija ostaje nemo na izjave drugih političkih činilaca koji sudije i tužioce naziva produženom rukom izvršne vlasti, podanicima i zlikovcima, pozivajući na lustraciju pravosuđa.

- Deluje da stav DS S nije principijelan, već po svemu sudeći ulazi u domen političkih preferencija, kojih bi strukovno udruženje moralo da se kloni - kaže ovo strukovno udruždnje.

Takođe podseća da Visoki savet sudstva ima mehanizme za reakciju na izjave u javnosti kojima se utiče na nezavisnost sudova, kao i da Društvo sudija ima svoje članove u tom savetu, pa nije jasno zašto ne iniciraju pred savetom ovakve diskusije, nego idu u javnost sa saopštenjem za medije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading