FAKTOR STABILNOSTI I MIRA U REGIONU: Međunarodni institut IFIMES nahvalio Vučića!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

06.07.2021

10:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međunarodni institut IFIMES ocenjuje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u teškom položaju zbog brojnih pritisaka, ali da se pokazao kao faktor mira i stabilnosti u regionu svestan da dijalog Beograda i Prištine treba finalizovati i ističe da je potrebno da posrednici u dijalogu učine napore kako bi se do kompromisnog rešenja došlo.

RepublikaFoto: Tanjug/Zoran Žestić
Aleksandar Vučić

Kako navode u analizi političke situacije u Srbiji, predsednik Vučić je pod velikim pritiscima, a postoje i pokušaji da se on i Vlada Srbije potkopaju preko pojedinaca iz Srpske napredne stranke (SNS), koji deluju u saradnji sa stranim faktorom.

Ističu da su Srbija i Vučić pod intenzivnim međunarodnim pritiskom da priznaju nezavisnost Kosova i usklade spoljnu politiku Srbije sa EU, u okviru čega se poseban akcenat stavlja na uvođenje sankcija protiv Rusije, dok istovremeno EU ne nudi ništa.

U kontekstu dijaloga Beograda i Prištine, IFIMES kao jedan od ključnih problema u rešavanju kosovskog pitanja vidi “sukob dva ustavna koncepta” zbog čega posrednici u dijalogu moraju da ulože dodatne napore i veštine kako bi dijalog bio okončan postizanjem kompromisnog rešenja.

U analizi se ističe i da je primena već potpisanih sporazuma – Briselskog i Vašingtonskog od ključne važnosti za uspešan nastavak dijaloga.

Kada je reč o Briselskom sporazumu, IFIMES smatra da je primena potpuno blokirana i to posebno delovi koji se odnose na nestale osobe, odnosno neustupanje arhiva OVK, kao i formiranje Zajednice srpskih opština.

U analizi IFIMES-a, ocenjeno je da će inicijativa “mini Šengen” omogućiti da region Zapadnog Balkana počne da funkcioniše u skladu sa četiri ključne slobode koje su temelj EU, odnosno sloboda kretanja ljudi, kapitala, roba i usluga.

Dodaje se da ta inicijativa nije kompenzacija ili alternativa članstvu u EU za zemlje zapadnog Balkana, već put ka članstvu u EU.

Analizirajući situaciju u vezi sa koronavirusom, navodi se da je početak proizvodnje vakcine u Srbiji od ključne važnosti u borbi za očuvanje zdravlja ljudi.

Primećuje se i da je Srbija pomagala i drugim zemljama i da je u regionu bila prvak u misiji spašavanja života.

Kada je reč o evrointegracijama Srbije, IFIMES smatra da će u narednom periodu biti potrebno više raditi na jačanju i razvoju poverenja između Srbije i EU, a da bi EU trebalo da pokaže više senzibiliteta prema Srbiji i njenom položaju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
Eleneora

06.07.2021 11:59

Хвала им на похвалама и на подршци.

Zeljko

06.07.2021 12:41

Mogu mnogi subjektvino da napadaju Vučića, da ima sto loših strana o njemu, ali kad je u pitanju statistički prikaz i tabela rada tu je već druga priča, tu ih Vučić sve pobedi.

Mikan

06.07.2021 12:49

Značajno je koliko Srbija vuče ceo region u ekonomski napredak.

Marko

06.07.2021 12:50

Sama cinjenica da smo se za vreme korone najbolje snasli dovoljna je da pokaze da smo stabilna idrzava.