MAME, JAVITE SE ZA OBEŠTEĆENJE! Ispravljena nepravda napravljena Zakonom o o finansijskoj podršci porodicama sa decom!

Autor: Republika

Vesti

05.07.2021

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oko 3.000 majki dece sa invaliditetom oštećeno je u protekle tri godine primenom neustavnih odredbi Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Tim propisom njima je bilo uskraćeno da istovremeno primaju naknadu zarade dok su na bolovanju i tuđu negu i pomoć, već su morale da se opredele za jedan iznos.

Nepravda je ispravljena izmenama i dopunama ovog zakona, koje su poslanici izglasali prošle nedelje. Da bi dobile obeštećenje mame moraju da se prijave organu koji im je i doneo rešenje. Kod porodilja u Beogradu to je Sekretarijat za dečju zaštitu, dok su u Srbiji to uglavnom službe pri opštini.

- Koliko je tačno mama oštećeno zbog neustavnih odredbi Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom još uvek nema, jer nam Ministarstvo za brigu o porodici nije dostavilo taj podatak iako smo ga tražili - kaže Tatjana Macura, predsednica Udruženja "Mame su zakon".

- Naša procena je da ih je od 2.000 do 3.000.

Ona naglašava da su se kao udruženje zbog toga obratili povereniku za informacije od javnog značaja. Na listi oštećenih su još i mame poljoprivrednice, njih sedamdesetak, ali i one koje nisu u prva tri meseca dobijale minimalnu zaradu što je sada propisano izmenama i dopunama zakona.

- S obzirom na to da je odredba o garantovanoj minimalnoj zaradi u prva tri meseca od rođenja bebe stupila na snagu 1. jula pretpostavljamo da iznosi nisu previsoki i da je novac obezbeđen poslednjim rebalansom budžeta - kaže naša sagovornica.

Za odredbe koje su proglašene neustavnim postoji rok za podnošenje zahteva za obeštećenje u trajanju od šest meseci od objavljivanja u "Službenom glasniku". Majke dece sa invaliditetom trebalo bi da se prijave do 5. decembra, za minimalne naknade tokom porodiljskog rok je 29. novembar, dok bi poljoprivrednice morale da povraćaj novca traže najkasnije do 15. novembra.

NASTAVLJAJU BORBU

UDRUŽENJE "Mame su zakon" je podnelo nekoliko amandmana na predlog izmena i dopuna zakona, koje ovoga puta nisu prošle, kako im je rečeno zbog nedostatka novca u državnoj kasi. One, ističe Macura, nastavljaju da se bore za prava majki sa četvoro i više dece, da se minimalac prima tokom čitavog porodiljskog i da se smanji broj meseci za obračun naknade sa 18 na 12 meseci radnog staža.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading