OD PONEDELJKA PONOVO PAKLENA VRUĆINA: Meteorolog objavio prognozu za jul, NEĆE VAM SVIDETI!

Autor:

Vesti

27.06.2021

19:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do kraja juna očekuje nas još jedan pik toplotnog talasa, a evo šta nas čeka u julu.

RepublikaFoto: pixabay.com

Nevreme je u subotu protutnjalo kroz Ivanjicu, Arilje, Studenicu, Blace, Leskovac i Čačak. U nekim krajevima padao je grad veličine jajeta. Ekstremne prilike je, ističe meteorolog Nedeljko Todorović, nemoguće predvideti.

"Početkom juna nismo mogli da znamo unapred ovaj talas vrućine", kaže Todorović.

Kada je reč o prognozi za naredni period, Todorović ukazuje da će do kraja juna biti još jedan pik toplotnog talasa. Maksimalna temperatura biće za stepen ili dva niža nego tokom prethodnog talasa, kada je išla i do 39, 40 stepeni.

"U julu će biti blago osveženje, ne mnogo, biće dana i ispod 30 stepeni, ali biće i veća verovatnoća za pljuskove i nepogode", objašnjava meteorolog. Prema njegovim rečima, tokom leta će biti još jedna ili dve epizode ekstremno toplog vremena, sa temperaturama iznad 35 stepeni.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ/Tanjug

Meteorolog Todorović kaže da bi već trebalo da se naviknemo na ovakvo vreme, jer je poznato, kaže, da u ovo vreme ima nepogoda. Ekipe za procenu štete su na terenu.

"Prognoza za naredne dane može da nagovesti da će biti takvih pojava, ali sam trenutak nastanka ne znamo, ne znamo na kojoj će lokaciji da se dogodi. Kada se radarski uoči, može da se napravi putanja kretanja, ali ne može mnogo unapred", napominje Todorović.

Kako Todorović navodi, pitanje je samo da li će biti češće ili ređe. On ukazuje na to da je početak sezone nepogoda ove godine, u maju i junu, imao manje nepogoda nego prethodnih godina.

"Prošle godine bilo je i bujičnih poplava kao nepogoda, to je naša priroda i karakteristika naše klime", navodi meteorolog. Objašnjava da se gradonosni oblaci stvaraju u svega nekoliko minuta, za pet do deset.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading