NOVI REKORD U BEOGRADU? Meteorolog očekuje da će današnji dan biti NAJTOPLIJI junski u poslednjih sto godina!

Autor: Republika

Vesti

24.06.2021

12:38

Ni noćas se nije moglo spavati zbog vrućine, a jutro je počelo sa 27 stepeni, koliko je bilo u pet sati u Beogradu. A tek nas čeka ekstremno visoka temperatura i do 40 stepeni. Zato budite oprezni svuda, u saobraćaju, na radnom mestu, na kupalištima i poštujte savete lekara. Meteorolog Nedeljko Todorović očekuje da će u Beogradu danas biti oboren rekord najtoplijeg dana u junu iz 1918. godine, kada je izmereno 38 stepeni.

Tanjug/D. GOLL
Nedeljko Todorović

Todorović je rekao da temperatura danas najverovatnije neće preći 40 stepeni, a da će temperatura u većini mesta biti od 35 do 38 stepeni, maksimalno 39 stepeni, ali neće prelaziti 40 podeljak.

- Značajno je da je ekstremno toplo za jun - rekao je Todorović i rekao da podaci pokazaju da su temperature pre sto godina bile slične današnjim. Očekuje da će u Beogradu biti oboren rekord najtoplijeg dana u junu iz 1918. godine, kada je 18. juna izmerena temperatura od 38 stepeni.

Uveren je da će se danas oboriti dnevni rekord i da će danas svakako biti najtopliji 24. jun, jer je do sada na ovaj dan najviša temperatura bila 37,4 stepena, prenosi RTS.

Todorović je rekao da je u tropskim krajevima temperatura ujednačena i da kod nas, u našim krajevima, zna da bude dosta toplije.

- Noćne temperature u tropskim krajevima su od 18 do 22, a dnevne do 32 stepena. Na našoj geografskoj širini zna da bude mnogo toplije zbog suptropskog pojasa - naglašava Todorović.

Dodaje da je u Moskvi isto toplo kao i ovde, a temperature zavise od strujanja iznad evropskog kontinenta, pa je na Zapadu hladnije za 15 stepeni.

Najavljuje da će za vikend biti nešto niže temperature, ali da se tokom leta može očekivati još jedan ili dva talasa sa ovako visokim temperaturama i da će ovo leto biti toplije od uobičajenog.

Komentari (0)

Loading