UZDAMO SE U EU I SAD DA ZAUSTAVE ATAK NA DEČANE! Vučić: Prave manastirsku ulicu suprotno svim pravilima

Autor:

Vesti

22.06.2021

15:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je predsednik opštine Dečani najavio izgradnju manastirske ulice što je, ističe, suprotvno svim pravilima, dodajući da se uzdamo u EU, SAD i zapadne sile u zaustavaljanju ataka na manastir Visoki Dečani.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Aleksandar Vučić

Govoreći posle izlaganja nekoliko poslanika, po pitanju zaštite kulturne baštine, Vučić je rekao da je predsednik opštine Dečani, za kojeg kaže da je "čudan čovek", a opština gotovo 100-procentno albanska, najavio gradnju manastirske ulice.

Istakao je da je to suprotno svim pravilima, zakonu o zonama i izvršnim odlukama koji kažu da je moguće graditi samo lokalni put i obilaznicu.

- Plašimo se da je to novi napad na Visoke Dečane, taj čovek je veoma čudan, ali oni koji ga podržavaju u toj nameri sede u Prištini. Uzdamo se u EU, zapadne sile, SAD, da nam pomognu po tom pitanju, da zaustavimo dalje taj atak na manastir Visoke Dečane - rekao je Vučić.

Inače, predsednik opštine Dečani Baskim Ramosaj izjavio je da se nastavljaju radovi na izgradnji ulice Manastiri, dodajući da će se nastaviti i sa drugim projektima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Visoki Dečani

Imovina po Vikipediji

Kada je reč o imovini, Vučić je rekao kada se pročita na Vikipediji da mi imamo 58 odsto imovine na KiM, to nije tačno, pogotovo ne u skladu sa onim što Zapad priznaje kao imovinu.

Po tome bi trebalo da je od tih 58 odsto - 29 odsto državna, 14 odsto društvena i 15 odsto crkvena i privatna imovina.

- Kada smo krenuli u razgovore o imovini, brzo smo ih prekinuli jer smo se mi držali određenih principa, a zapad priznaje neki drugi i mi nemamo baš mnogo aduta koje će nam zapad prihavtiti - rekao je Vučić.

Nemamo mi toliko imovine, jer ne bi bilo realno da imate šest odsto stanovništva, a toliki procenat imovine, dodao je Vučić.

- Činjenica je da su oni doneli odluku da prihvate, bog zna po kom pravilu, da sve što je bilo državna imovina, osim ako nije izuzeto zakonom, pripada tzv. Kosovu. Pored toga, 14 odsto društvene imovine je navećim delom privatizovano, uglavnom je reč o Albancima i strancima i u malom broju Srbima, pre svega na severu KiM - rekao je Vučić.

Kada je reč o crkvenoj imovini, ona, kaže, nije ni blizu 15 odsto, ali nam Priština ne dozvoljava ni da tu imovinu čuvamo i da bude neprikosnovena kako bi moralo da bude u skladu sa zapadnim principima, naglasio je predsednik Srbije.

RepublikaFoto: wikimedia.org
Unutrašnjos Visokih Dečana

Sefta umesto Cefte

Po pitanju slobodnog protoka, Vučić je ukazao da Priština traži Seftu umesto Cefte, i da se tu, zapravo, krije jedna zamka.

On je pojasnio da je u Cefti potpisnik Unmik, a kada se govori o Kosovu, ono ide sa zvezdoicom, a Priština sada traži Seftu, kako bi to bio trgovinski sporazum Jugoistočne Evrope, u kojem bi oni bili predstavljeni kao "Republika Kosovo".

- I kada mi kažemo da ne možemo to da prihvatimo, oni kažu da nismo za slobodan protok... Kod njih se krije želja za više pečata i markica i apsolutno ništa više. Ništa što rade nema veze sa realnim životom - rekao je Vučić i dodao da Priština ima sve moguće probleme sveta u ekonomiji, ali se time ne bavi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Lara

22.06.2021 19:44

Ovo je nedopustivo sta Albanci rade na Kosovu!