EU nas vratila na zelenu listu - ZAŠTO JE TO VAŽNO ZA GRAĐANE SRBIJE

Autor:

Vesti

18.06.2021

09:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je ponovo na zelenoj listi Brisela, kada je reč o epidemiološkoj situaciji.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Tatjana Matić

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže da će odluka Brisela da Srbiju vrati na zelenu listu epidemijski bezbednih zemalja uticati i na druge evropske zemlje da donesu slične odluke i značajno olakšaju putovanja, kako naših građana u te zemlje, ali isto tako i njihovih građana u Srbiju.

Srbija je ponovo na zelenoj listi Brisela, kada je reč o epidemiološkoj situaciji, što znači da naši građani posle gotovo godinu dana mogu da putuju u države EU, a ministarka Matić je rekla da je najvažnije to da nas je Unija prepoznala kao sigurnu, bezbednu zemlju i destinaciju.

 - Ova odluka će početi da se primenjuje uskoro. Za nas je zapravo najvažnije da nas je EU prepoznala kao sigurnu, bezbednu zemlju i destinaciju i to je bila potvrda pre svega, jedne zaista dobre politike koju je ova država na čelu sa njenim rukovodstvom - predsednikom, premijerkom, Ministarstvom zdravlja i svim lekarima vodilo u proteklom periodu - navela je Matić.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Smatra da je ta odluka za nas značajna i politički, a i praktično, jer odmah vidimo posle te odluke Brisela da slede potezi zemalja članica.

- Možemo očekivati da će sada, ne samo Grčka, već i mnoge druge evropske zemlje donositi slične odluke kojima će značajno olakšavati putovanje, kako naših građana u te zemlje, ali isto tako i njihovih građana u Srbiju - kaže Matić.

Povodom odluke Grčke o promeni pravila za ulazak u zemlju, Matić navodi da će ta odluka uskoro početi da se primenjuje.

 - Što se tiče ulaska u Grčku vi znate da je veliki problem bio PCR test za decu stariju od šest godina, zato što su tradicionalno turisti iz Srbije koji putuju u Grčku porodice sa decom. Takođe, mi smo imali veliki problem sa zamenskim putovanjima 220.000 aranžmana, 85 odsto njih je bilo upravo za Grčku u 2020. što znači da je sada pravo vreme da se ta zamenska putovanja iskoriste - rekla je ministarka.

Ona je, međutim, navela da je ljudima bilo izuzetno skupo da sa dvoje, troje dece plaćaju PCR testiranje i ovo sada zapravo omogućava da deca do 12 godina mogu bez ikakvih PCR testova da putuju, a od 12 godina već se priznaje i brzi antigenski test.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading