LETO SE ZAKUHTAVA! Poznati meteorolog najavio EKSTREMNE vrućine: Očekuju nas TROPSKI DANI, a evo o čemu morate da vodite računa!

Autor: Republika

Vesti

16.06.2021

11:46

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da se narednih dana očekuje stabilizacija vremena, tek povremeno će biti kiše u pojedinim delovima zemlje.

freepictures.com/ST/N. PANČIĆ/Tanjug/Z.ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

Otkrio je i da li nas tokom leta očekuju ekstremne vrućine.

- Leto se zahuktava. Prema meteorološkim procenama, mi smo već u letu, jun je letnji mesec, imali smo čak i u maju nekoliko dana, a i u junu 30-32 stepena, ali to su bile epizode. Sada će preovlađivati temperature oko 30 i više stepeni - rekao je Todorović.

Kiše će biti manje ove sedmice nego prethodne. Sutra će je biti na istoku i jugoistoku, a u četvrtak i petak, moguće je, u centralnoj Srbiji.

- Temperature će biti više, na severozapadu 32-33 stepena, u svakom slučaju tipično letnje vreme. Jun jeste letnji mesec, ali je po količini padavina najkišovitiji, ovaj jun ide "po receptu" - napominje meteorolog.

Beograd je, kaže, ujutru topliji uglavnom zbog efekta “toplotnog ostrva” – preko dana asfalt upije dosta toplote pa posle isijava.

Naveo je da će letnji meseci ove godine biti malo topliji od višedecenijskog proseka, za oko stepen-dva u proseku.

Prema Todorovićevim rečima, ovog leta ne bi trebalo da bude mnogo dana sa ekstremno visokim temperaturama, iznad 35 stepeni.

Tih dana je, kaže, oko pet u proseku, prošle godine su ih bila dva-tri. Ove godine se očekuje da ih bude sedam u proseku.

Meteorolog je ukazao da je došlo vreme "da se držimo senke".

- UV indeks je izračunata vrednost u odnosu na više faktora, a u tu formulu ulazi vrednost UV zračenja, koje je relativno slabo. Naravno, ne treba preterivati sa celodnevnim boravkom na suncu, bolje senka i hladovina, jer u senci ima efekta i polako se dobija boja i koža nije izložena zračenju i onom delu spektra zbog kog se gori, infracrvenom zračenju - naglašava Todorović.

Kada je reč o UV zračenju, meteorolog kaže da je ono relativno slabo poslednje dve godine.

Komentari (0)

Loading