ZABRANITE DECI ENERGETSKA PIĆA! Pedijatar Milićević upozorava: Preterana upotreba može biti FATALNA PO SRCE

Autor:

Vesti

15.06.2021

16:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko država bude slušala stručnjake, uskoro bi i u Srbiji energetska pića mogla da budu zabranjena za mlađe od 18 godina.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Povod je tragedija dečaka (13) iz Zagreba koji je zbog prekomernog unosa ovih pića preminuo od srčanog udara, zbog čega je Hrvatska najavila zabranu.

- Deca, jednostavno, nemaju meru iako znaju da više od dve limenke ne bi smeli da popiju. Inače dolazi do poremećaja srčanog ritma, to je ono što najčešće kažu, a ako kombinuju sa različitim alkoholnim pićima, što deca rade, onda to može da izazove neurološke poremećaje, poremećaje svesti i poremećaj srčanog ritma. Mogu da oštete jetru - ističe pedijatar Saša Milićević.

RepublikaFoto: printscreen/RTS
Saša Milićević

Najmanji zajednički imenilac svim energetskim pićima je, pored kofeina, taurin. U malim količinama ti sastojci ne predstavljaju problem, ali kada se pretera, postaju opasni.

- Kada se kofein neumereno koristi, može imati brojne negativne nusefekte po ljudski organizam, osim toga, postoji i taurin, čija je prevashodna uloga kontrolisanje masti, međutim, on u kombinaciji sa kofeinom ima sinergetsko dejstvo na povećanje sportskih performansi - priča nutricionista Ana Todorović.

Jedna šoljica domaće kafe sadrži 150 miligrama kofeina, dok instant i filter kafa sa sobom nose 95, odnosno 82 miligrama. Odmah ispod nalaze se energetska pića sa 80 miligrama po limenci, što je skoro dvostruko više od šoljice crnog čaja. Gotovo četiri puta manja količina kofeina nalazi se u šoljici espreso kafe.

- Količina šećera koja se nalazi u takvim pićima je veća nego što je nama potrebno, može dovesti do gojaznosti, do poremećaja regulacije nivoa šećera - napominje pedijatar Milićević.

Pogubni uticaj reklama

Kofein je sastojak koji povezuje kafu i energetska pića. Većina ljudi dan ne može da zamisli bez ispijanja jutarnje kafe, a kofeinska zavisnost poslednjih godina postala je bolest modernog doba. Ono što većina ne zna, to je da prekomerna upotreba pića koja sadrže kofein može biti fatalna.

Deca, s druge strane, imaju znatno manju toleranciju, a marketing i promovisanje energetskih napitaka doveli su do toga da najmlađi, ali i njihovi roditelji, ne vide ništa loše u njihovoj konzumaciji.

U svetu prosečna potrošnja energetskih napitaka kod adolescenata je dva litra mesečno, a svaki peti kaže da za mesec dana popije više od sedam litara. Stručnjaci upozoravaju da samo jedna konzerva može izazvati trovanje kod male dece i saglasni su u tome da bi bilo najbolje da ona budu zabranjena svima ispod 18 godina.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading