BATINE PRAVE BOLJE LJUDE! Dule Savić o zabrani fizičkog kažnjavanja dece

Autor:

Vesti

04.06.2021

19:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vaš trogodišnji sin uporno gura ruke u šteker, a vi ne smete da ga lupite po guzi jer bi mogao da vas prijavi Centru za socijalni rad.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Dule Savić sa snovima Urošem i Vujadinom

Možda je banalan primer, ali se roditelji u Srbiji s pravom pitaju - a šta je sa njihovim roditeljskim pravom da svoju decu vaspitavaju kako žele i da li se predloženim izmenama Porodičnog zakona, kojim se zabranjuje bilo kakvo fizičko kažnjavanje dece, na kraju krajeva, narušava i njihovo pravo na privatnost. Kako ističu, pravi roditelj nikada neće fizički zlostavljati svoje dete, ali s druge strane, neka mera mora da postoji.

IZ RAJA IZAŠLA

Stariji imaju onu čuvenu "batina je iz raja izašla", a legendarni napadač Crvene zvezde Dušan Savić ne krije da je i te kako umeo da disciplinuje svoju, sada već odraslu decu.

- Moji sinovi su veliki, ali ne postoji zakon koji bi mogao da mi zabrani da vaspitavam svoje dete. Dok su bili manji, naravno da su dobijali po turu, a tu i tamo je bio i neki šamar ako bi baš zabrljali, dečaci su i ne vidim da im išta fali. Odrasli su u dobre ljude. Sve su to gluposti koje se nameću sa Zapada.

Foto: Printscreen
Vasilije Nikitović roditelj osmoro dece

Vasilije Nikitović, reditelj, ponosni otac čak osmoro dece, kaže za Srpski telegraf da decu treba zaštititi od svake vrste fizičkog i psihičkog zlostavljanja, ali napominje da je ključno dobro izvagati.

- Zakon je, po običaju, isključiv, kriv si ili nisi, a odnos roditelja i deteta je mnogo komplikovaniji. Konkretan primer sa štekerom, da li treba doći u apsurdnu situaciju da moraš da ideš na sud i pravdaš se sudiji koji možda i razume, ali mora da poštuje zakon, da je bolje da ako treba i lupimo dete po turu nego da mu se nešto desi - kaže Nikitović.

NAĆI MERU

On ističe i da ga plaši da prava namena zakona nije zaštita dece od nasilnika.

- Slušajući rasprave na tu temu poslednjih dana, delovalo mi je kao da je to još jedan korak u zadiranje privatnosti - dodaje on.

Nenad Tomović, bivši reprezentativac i fudbaler italijanskog SPAL, kaže da uglavnom sve rešava razgovorom sa decom, ali i dodaje da roditeljima treba ostaviti mogućnost izbora da decu vaspitavaju kako misle da bi trebalo.

- Svakako treba precizno definisati šta je kažnjavanje, a šta vaspitanje. Smatram da svaka porodica treba da ima metod kako da vaspitava svoju decu. I ja se tu ne bih mešao. Supruga i ja se trudimo da naše tri ćerke fizički ne kažnjavamo, već da razgovorom rešimo sve probleme - kaže ovaj otac troje dece.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading