ZELENI SERTIFIKAT NA ŠALTERIMA POŠTE: Evo šta vam sve treba da biste uzeli ovaj dokument!

Autor: Republika

Vesti

03.06.2021

09:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više od 150.000 ljudi do sada je dobilo digitalni zeleni sertifikat o vakcinaciji ili rezultatima testiranja tako što su se registrovali preko E-uprave. Sertifikati mogu da se dobiju i u Poštama Srbije.

RepublikaFoto: printskrin

Bojana Nikolić, direktorka Funkcije usluga u Pošti Srbije navodi za RTS da građani Srbije koji su primili vakcinu digitalni zeleni sertifikat mogu bez zakazivanja da podignu i na određenim šalterima pošta.

Za dobijanje sertifikata potreban je važeći pasoš, a ceo proces - od podnošenja zahteva do izdavanja dokumenta, traje svega nekoliko minuta i besplatan je za građane.

- Procedura je vrlo jednostavna. U par koraka, uz važeći pasoš potpuno besplatno na šalterima pošta i izborom opcije da li želite sertiifikat u štampanom ili elektronskom obliku i da li želite setifikat na srpsko-engleskom ili srpsko-kineskom jeziku dobićete zeleni sertifikat u vrlo kratkom roku- objašnjava Nikolićeva.

Dodaje da je za te potrebe Pošta Srbije obezbedila 200 pošta i poštu na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, na Terminalu 1 u prizemlju.

Foto: printskrin

Objašnjava da se svi podaci koji se unose sigurni i da se čuvaju po najvišim bezbednosnim standardima.   

- Potpuno je sve bezbedno jer se podaci unose u aplikaciju i proveru dobijamo iz Kancelarije za e-Upravu - navodi Nikolićeva. 

Objašnjava da u poštama građani mogu da dobiju sertifikat za putovanja u pisanoj formi, ali na lični zahtev i elektonski.

- Pored štampanog oblika omogućili smo da građani mogu na mobilnom telefonu da sačuvaju sve te podatke, da taj digitalni zeleni sertifikat stigne i na mejl adresu građana - objašnjava Nikolićeva.

Dodaje da će od 7. juna i svim stranim državljanima koji su primili vakcinu u Srbiji biti omogućeno da na šalterima više od 200 pošta podignu digitalni zeleni sertifikat. 

Digitalni zeleni sertifikat je potvrda o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida 19, rezultatima testiranja na zaraznu bolest SARS-KoV-2 i oporavku od bolesti kovid 19

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading