KAKO OBJAŠNJAVATE MALIŠANIMA OZBILJNE TEME? Mikiju i Stekiju je to profesija: Deca nas imitiraju, moramo ispravno postupati!

Autor:

Vesti

30.05.2021

14:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bezbednost dece u saobraćaju kao najslabijih i najranjivijih članova društva veliki je izazov. Osim obrazovanja obuhvaćenog nastavnim planovima i vaspitanjem od strane porodice, deca često o saobraćaju uče i na druge načine. Budući da u današnje vreme internet predstavlja važan deo svakodnevice odraslih, ali i najmlađih, oni dosta informacija upravo odatle i saznaju.

Foto: youtube.com/Klovnovi Miki i Steki
Miki i Steki u saobraćaju

Razgovarali smo sa klovnovima poznatim pod imenima Miki i Steki, koji su deo pozorišne trupe "Zapis", a koji već deceniju rade sa decom. Oni su odnedavno prisutni i na Jutjubu, a tamo plasiraju zabavne i edukativne videe posvećene najmlađima. Između ostalog, obradili su i temu ponašanja u saobraćaju.

Miki i Steki kažu da je ideju o pokretanju kanala podstakla situacija izazvana koronavirusom, te su u prošloj godini naučili da mogu da rade za decu i preko interneta. Oni ističu da se trude da svaka epizoda koju snimaju bude jedinstvena i zabavno-edukativnog karaktera. 

 

 

- Na primer, u epizodi "Saobraćaj" na šaljiv način učimo decu koji tipovi saobraćaja postoje i koja se pravila moraju poštovati. Mnogi psiholozi tvrde da svi mi, pa i deca, najbolje učimo ukoliko stvari pamtimo po nečem što nam je zanimljivo, pre nego da pokušavamo da shvatimo suvu teoriju. Upravo u tome i jeste naš cilj, da se deca zabave, a pritom i nauče nove stvari - objašnjavaju oni za Republiku.

Foto: instagram.com/mikiisteki
Miki i Steki u epizodi "Saobraćaj"

KORONAVIRUS

- U našoj prvoj epizodi "Koronavirus" deci smo njihovim jezikom objasnili šta je taj virus o kojem svi pričaju ovih dana, zašto je higijena ruku mnogo bitna i zašto sada moraju da nose maske - pričaju Miki i Steki i dodaju da su na tu ideju došli jer su primetili da deca u njihovom okruženju ne mogu da shvate aktuelnu situaciju i da im je sve oko njih bilo čudno.

Deca nas imitiraju, zato je važno da ispravno postupamo

- Od psihologa iz raznih vrtića u kojima smo igrali dečije predstave, dobili smo povratnu informaciju da deca sve upijaju, i dobro i loše, te da je jako bitno da u našim nastupima nema nimalo nasilja... Takođe, da ukoliko koristimo mačeve, oni budu ukrašeni srculencima i zvezdicama... Iz toga je proizašla ideja da napravimo zabavno-edukativni program za njih, kako bi oni imitirajući nas radili ispravne stvari - zaključuju oni.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading