DA ZADAMO KORONI ZAVRŠNI UDARAC! Situacija sve bolja, ali NEMA OPUŠTANJA

Autor:

Vesti

28.05.2021

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konstantan pad broja novozaraženih od korone, po oceni struke, direktna je posledica vakcinacije. Prema poslednjim podacima, u Srbiji je vakcinisano 4.437.750 građana, dok je obe doze cepiva dobilo 1.965.529. Posebno ohrabruje podatak da je, recimo, u Beogradu sve više mladih koji se vakcinišu, pa je starosna granica sada pomerena na 41 godinu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Broj vakcinisanih uzrasta od 18 do 30 godina od početka imunizacije bio je oko 10 odsto, a sada je 13,2 procenta, što predstavlja dobar pomak - rekao je šef vakcinalnih punktova na Ušću i Sajmu Zoran Bekić.

On je ocenio da smo do ovih dobrih rezultata došli postavljanjem vakcinalnih punktova u tržnim centrima, studentskim domovima i ostalim mestima masovnog okupljanja mladih, dobrom kampanjom, kao i činjenicom da su mladi shvatili da je vakcinacija jedni način da se zaustavi epidemija.

Kako je za Srpski telegraf rekao državni sekretar u ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek, evidentno je da je broj novoinficiranih u padu, ali i istakao da je još rano za opuštanje.

- Virus ne prati uvek matematičku progresiju i treba biti na oprezu jer koronavirusu ne treba verovati. Sada imamo šansu da mu zadamo poslednji udarac i to treba iskoristiti. Treba upotrebiti vakcine koje imamo da se maksimalno i masovno vakcinišemo i tako zaustavimo epidemiju. U ovom trenutku možemo da kažemo da je situacija mnogo povoljnija nego pre mesec dana, ali sada bi trebalo svi zajedno da pokažemo solidarnost i odgovornost, da se vakcinišemo i stavimo tačku na epidemiju - naglasio je dr Đerlek.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Poboljšanje i u Novom Pazaru

Pored Beograda, odlične rezultate imaju i Niš i Užice, a situacija je sve bolja i u Novom Pazaru i Tutinu.

- Moramo gledati Srbiju u celini jer, ako nam ostanu ti zarazni džepovi, kao što je Merošina, Žagubica, Lajkovac, pa i Novi Pazar, to će se brzo preliti i na ostale krajeve države. Na sreću, beležimo odličan pomak, posebno u Novom Pazaru, gde smo vakcinisali već 16.000 ljudi. Znatno bolja situacija je i u Tutinu, gde je za desetak dana broj vakcinisanih porastao 15 odsto. Da bismo ubrzali imunizaciju, formirane su vakcinalne mobilne ekipe koje će obilaziti sela da bi se građanima olakšalo da prime cepivo protiv korone - rekao je dr Đerlek.

On ne bi, kako je rekao, da licitira datumima, ali očekuje da ćemo, ukoliko se imunizacija nastavi ovim tempom, do kraja juna staviti epidemiju pod kontrolu.

- Svi priželjkujemo da se to desi i da makar pređemo tih 50 odsto vakcinisanih. Ako se tome doda 30 procenata onih koji su preboleli koronu i prirodno se imunizovali, to je već 80 procenata građana. Tada ćemo moći da kažemo da smo epidemiju stavili pod kontrolu. Što se tiče konačne pobede nad koronom, tu su pravila rigoroznija jer, prema propisima, potrebno je da nekoliko dana budemo bez ijednog zaraženog i da imunizacija bude 60-70 odsto. Međutim, i samo uspostavljanje kontrole nad epidemijom, uz nastavak ovog tempa vakcinacije, sigurno bi omogućilo da ovo leto provedemo mnogo normalnije nego prošle godine - istakao je dr Đerlek.

- 4.437.750 ukupno vakcinisanih u Srbiji

- 1.965.529 revakcinisanih u Srbiji

- 41 godina prosečna starost vakcinisanih u Beogradu

- 13,2% vakcinisanih od 18 do 30 godina u Beogradu

Na korak do magične cifre od 50 odsto vakcinisanih nalazi se Beograd. Prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, čim se to dogodi, tražiće se produženje radnog vremena za ugostitelje do ponoći, organizacija koncerata, svadbi i drugih masovnih okupljanja jer su Beograđani to zaslužili.

- Beogradu nedostaje 5.565 vakcinisanih da bi tačno polovina punoletnog njegovog stanovništva bila imunizovana - rekao je Vesić i dodao da očekuje da se to dogodi najkasnije u narednih od 24 do 48 sati.

NOVI BILANS KORONE

zaraženo 330

(4 više nego dan ranije)

testirano 10.189

(203 više nego dan ranije)

umrlo 11

ukupno umrlo 6.834

na respiratoru 59

(2 manje nego dan ranije)

hospitalizovano 801

(77 manje nego dan ranije)

Srbija kao primer celom svetu

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) pohvalio je u izveštaju Srbiju za odgovor na pandemiju, opisujući Srpsku naprednu stranku kao jednu od najorganizovanijih u Evropi.

IFIMES primećuje da je veliki broj građana ušao u Srbiju početkom 2020, što je zahtevalo brze odluke vlasti da ne bi došlo do kolapsa zdravstvenog sistema i zdravstvene katastrofe poput one u Bergamu.

Analitičari smatraju da je Srbija pravilno postupila jer je u savlađivanju pandemije potrebno pokazati širu solidarnost pošto se nije moguće izolovano boriti protiv pandemije. Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić tokom pandemije utvrdio je poziciju regionalnog lidera, za čiju su se naklonost nadmetale ključne države, a istovremeno je pravovremenim i odlučnim merama uspeo da spreči zdravstvenu katastrofu enormnih razmera, piše u izveštaju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading