BIĆE TREĆE DOZE! Do kraja godine ćemo ponovo na vakcinaciju

Autor:

Vesti

26.05.2021

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sad je već izvesno da ćemo primati i treću dozu vakcine, a jedina dilema jeste da li će ona biti ista kao prve dve doze ili od različitog proizvođača, kao što sve glasnije predlažu stručnjaci širom sveta.

RepublikaFoto: Tanjug/Zoran Žestić
Treća doza izvesna

Za one koji su vakcinisani kineskom vakcinom gotovo je izvesno da će na jesen, krajem godine ili početkom sledeće ponovo morati na cepljenje. To je već i zvanična preporuka proizvođača ("Sinofarm"), pre svega, za one koji nisu razvili snažan imunitet, ali i za sve druge.

Tako su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), prva država, uz Bahrein, koja je svoje građane vakcinisala sinofarmom, objavili da će svima biti ponuđena i treća doza. To je, kako je saopšteno, urađeno u dogovoru s kineskom kompanijom. S obzirom na to da je najveći broj građana Srbije vakcinisan upravo ovim cepivom, jasno je da nas očekuje sličan scenario.

SVIMA JASNO

Da se o davanju treće doze govori, pre svega, vezano za sinofarm, potvrdila je i dr Marija Gnjatović, istraživač Instituta za primenu nuklearne energije (INEP), koja od prvog dana proučava delotvornost i efekte vakcina.

- Naše analize pokazuju da 90 odsto vakcinisanih sinofarmom, starosti do 65 godina, razvije antitela, dok kod starijih od 65 njih 60 odsto ima antitela - otkriva dr Gnjatović.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
U planu kombinovanje vakcina

To praktično znači da bi za onih 40 odsto ljudi u starijoj populaciji kod kojih se nije razvio imuni odgovor bila preporučena i treća doza iste vakcine.

O trećoj dozi govorio je i epidemiolog i član kriznog štaba Predrag Kon.

- Jasno je svima nama koji se bavimo ovim poslom da oni koji nemaju antitela posle dve doze, a prošlo je vreme, treba da prime još neku ili dozu te iste vakcine ili da promene vakcinu - poručio je dr Kon.

Sve su glasniji, međutim, stručnjaci koji smatraju da bi vakcine trebalo kombinovati, odnosno da treća doza treba da bude različita od prve dve. I nekoliko proizvođača objavilo je da ispituje kombinacije svojih i drugih vakcina.

NAJBOLJE REŠENJE

U ovom pravcu razmišlja i mikrobiolog i profesor Medicinskog fakulteta u Kragujevcu dr Dejan Baskić.

- Najbolje bi bilo da u trećem krugu vakcinacije, koji će sigurno uslediti na jesen, primimo vakcinu napravljenu na nekoj drugoj platformi od one koju smo već primili jer tako širimo svoj imuni odgovor na virus - izjavio je Baskić i dodao:

- Ja sam se vakcinisao fajzerom, kao i većina zdravstvenih radnika, ali bih se revakcinisao kineskom vakcinom. Ona jeste sporija, pokazala je da joj je potrebno više vremena za stvaranje zaštite, međutim, kineska vakcina sadrži ceo mrtav virus i razvija imuni odgovor na sve komponente tog virusa, ne samo na onaj čuveni S protein. S druge strane, fajzer vakcina je moj imuni sistem pripremila samo na S protein.

Inače, profesor Baskić je rukovodio istraživanjem u Kragujevcu o efektima vakcinacije. Na osnovu preliminarnih rezultata tog istraživanja je zaključio da je svaka vakcina dobra i da građani ne treba da razmišljaju o tome da li da se vakcinišu ili ne.

"Fajzer": Posle treće doze po jedna vakcina godišnje

Generalni direktor kompanije "Fajzer" Albert Burla izjavio je da će osobama koje su primile vakcinu protiv KOVID-19 tog proizvođača verovatno trebati dodatna, treća doza. Ova vakcina će se primati između šest i 12 meseci nakon revakcinacije. Posle toga, kako je istakao, biće dovoljna jedna vakcinacija godišnje.

Burla je naglasio da je njihovo cepivo delotvorno protiv različitih sojeva virusa, uz neznatno manju efikasnost kada su u pitanju mutirani sojevi, kao što je, recimo, britanski soj. Zaštita od korone nakon primanja fajzera traje najmanje šest meseci nakon druge doze.

Španci: Ko primi astrazeneku, dobija fajzer kao drugu dozu

Špansko ministarstvo zdravlja je predložilo da osobe mlađe od 60 godina koje su primile prvu dozu astrazeneke kao drugu dozu prihvate vakcine fajzer. Predlog je došao nakon studije koju je uradio vladin zdravstveni institut "Karlos Treći", a u kojoj se navodi da ova kombinacija pojačava imuni odgovor između 30 i 40 puta.

U domovima čak 90% vakcinisano

U domovima za stare i ustanovama socijalne zaštite dosad je vakcinisano više od 90 odsto korisnika, što je doprinelo da se broj zaraženih koronom u tim ustanovama smanji, izjavila je Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad i članica kriznog štaba.

- Svega 12 korisnika tih ustanova je trenutno zaraženo, najstariji građani su još jednom pokazali da su najodgovorniji i najsavesniji deo društva. To je odličan primer kako je u najugroženijim grupama vakcinacija dovela do značajnog efekta i u ovom momentu nemamo nijedno žarište, radi se o sporadičnim oboljevanjima - kazala je Kisićeva.

Podsetila je da su pre više od mesec dana omogućene posete štićenicima koji su vakcinisani.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ana

28.05.2021 11:27

E nećete me videti za 3 dozu, nema šanse! Kakva je to smejurija i neodgovornost! Da, da, sada ćemo se čitavog života samo baviti tupavim i nedelotvornim vakcinama! Malo morgen! Odziv za 3 dozu u čitavom svetu će biti nula ! Nula!