VELJI ŠEST MILIONA EVRA OD ŠPANSKE DROGE: Novi detalji posle hapšenja Kavčana u Sloveniji!

Autor:

Hronika

27.05.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Belivuku na ruke isporučen novac od trgovine drogom i oružjem koji je trebalo oprati legalnim poslovima!

RepublikaFoto: Tanjug/ RADE PRELIĆ
Veljko Belivuk

"Kavački klan" je za tri godine od šverca droge i oružja iz Španije prebacio najmanje 5,6 miliona evra u Beograd na ruke, u kešu Veljku Belivuku. Taj novac je trebalo oprati za "kavački klan" raznoraznim ulaganjima u legalne poslove.

Kako navodi dobro obavešteni izvor, deo "španskog" novca je nađen u nekoliko tajnih Belivukovih sefova.

- Posle otkrića štek-stanova i vikendica koje je koristio ovaj klan postalo je jasno da je reč o velikim iznosima, o kojima postoje i neki pisani tragovi. Kad su progovorili neki od članova ove kriminalne grupe, trag je istražitelje odveo i do Slovenije. Najnovije otkriće slovenačke policije potvrda je toga i rezultat je saradnje i s našom policijom - objašnjava ovaj izvor.

Firme za prebacivanje prljavog novca

Specijalni tužioci u svojim spisima navode da su se kriminalci međusobno pod šiframa oslovljavali sa Notorious Big, Majstor, Home ili Lusy, Bolt, Centurion dok su ugovarali šverc droge, oružja i prenos prljavog novca iz Španije u Srbiju. Vrzić je imao čak tri nadimka - Roni, Drug i No10, a njegova uloga je bila da sa Kladivecom osniva kompanije za kriminalne aktivnosti. Oni su registrovali i preduzeća za transport, a Vrzić je učestvovao i u pravljenju specijalnih bunkera na vozilima za šverc droge i oružja i prebacivanje prljavog novca u Srbiju.

Posle hapšenja slovenačkog ogranka "kavčana" otkriven je još jedan kanal delovanja ove kriminalne organizacije. Slovenački šef klana je Podgoričanin Milan Vujotić, saradnik "kavačkog" vođe Radoja Zvicera, preko Filipa Vrzića. Vrzića je instruisao da 2018. u Sloveniji organizuje kriminalnu grupu za transport narkotika i oružja do Španije, pa do Slovenije, Holandije, Austrije, Nemačke, Italije i drugih zemalja u Evropi.

U grupi od 60 ljudi, u kojoj je svako imao svoja zaduženja, komunicirali su preko kriptovanih telefona, tačnije aplikacije Sky, gde su svi imali nadimke. Osim organizatora i koordinatora nabavke i prodaje droge i oružja, oni su imali tačno određene ljude za transport droge, oružja i novca, kao i svoje sitne kurire, a stalno su uključivali nove članove u klan. Najvažnije uloge, pored Milana Vujotića sa nadimkom Lavitese (zbog brzine, prim. aut.), koji je grupu snabdevao kokainom iz Španije i brinuo o transportu prljavog novca zarađenog od šverca droge, i njegovog najbližeg saradnika Filipa Vrzića, imali su i Marko Škrebec, Darko Nevzatović, Slađan Petrović i nekoliko Slovenaca, među kojima se isticao Klemen Kladivec. On je od 2019. u pritvoru u Kopru zbog otmica i ubistava vezanih za prevlast na narko-tržištu.

Slovenački mediji naveli su da je ovaj ogranak "kavačkog klana" prošvercovao najmanje 790 kilograma kokaina, 2.249 kilograma konoplje, 96 kilograma hašiša, 10 kilograma heroina, 30 litara amfetamin baze, kao i velike količine oružja. Oni su nelegalno iz Španije u Beograd prebacili 5,6 miliona evra u kešu - preneli su i crnogorski mediji.

Međunarodnom razmenom podataka policije zemalja u regionu i drugih bezbednosnih struktura došlo je do hapšenja oko 60 pripadnika slovenačkog ganga "kavčana" u Ljubljani, Kranju, Mariboru i Kopru, a šestorica visokorangiranih pojedinaca bliskih "kavačkim" vođama su poslati u pritvor.

Prema saznanjima Srpskog telegrafa, za otkrivanje "kavačkog klana" u Sloveniji najviše su doprineli potencijalni svedoci-saradnici iz redova uhapšenih vojnika Veljka Belivuka koji su u zatvoru propevali boreći se za status i kupovinu slobode i otkrili su da je zloglasni vođa srpskog ogranka "kavačkog klana" imao svoju ekipu i na većem delu Slovenije.

Pakleni plan za likvidaciju

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Radoje Zvicer

Milan Vujotić je zajedno sa Radojem Zvicerom organizovao i planirao likvidaciju Podgoričanina Milića Minje Šakotića u martu ove godine, ali je ona sprečena zahvaljujući holandskim vlastima, koje su obavestile crnogorske kolege da se priprema zločin. Vujotić se, prema saznanju međunarodne policije, svojevremeno krio u Sloveniji, sa "kavčaninom" Igorom Božovićem. Vujotićevo ime se pojavilo na stupcima crne hronike 15. februara 2014, kada je u Podgorici aktivirana eksplozivna naprava ispod njegovog blindiranog automobila dok je bio u obližnjem lokalu s porodicom. Iako je tada javnost prvi put čula za njega, u policijskim evidencijama Vujotić se dovodio u vezu s grupama koje su se bavile švercom narkotika. Istog dana nakon ovog događaja Vujotić je napustio Crnu Goru. Toga dana u kasnim večernjim časovima u podzemnoj garaži na Novom Beogradu ubijen je Goran Radoman (37) sa Cetinja. Iako se sumnja da su ta dva događaja u direktnoj vezi, to nikada zvanično nije potvrđeno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading