PORAŽAVAJUĆE: Svaka treća porodica u Srbiji nema dece

Autor: b92.net

Vesti

26.11.2017

22:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji svaka treća porodica nema dece, a broj brakova se u poslednjih 30 godina konstantno smanjuje, navode iz Republičkog zavoda za statistiku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Prema podacima publikacije "Žene i muškarci u Srbiji 2017. godini" koju je preneo list “Politika”, pokazuje se da su samohrani roditelji uglavnom ženskog pola, odnosno da čak 80 odsto porodica sa jednim roditeljem čine majka i dete.

Dodaje se da u Srbiji živi oko 190.000 više žena nego muškaraca, a da svega šest odsto opština i gradova ima na svom čelu gradonačelnicu odnosno, predsednicu opštine. 


U publikaciji se navodi da je nezaposlenost najviše zastupljena kod mladih žena godina od 15 do 24, dok je medju upisanim studentima u 2016. godini bilo 56 odsto žena, a medju diplomiranim 58 odsto žena. 

- Čak 90 odsto članova Srpske akademije nauka i umetnosti su muškarci, a za 176 godina postojanja te institucije, žena nikada nije bila na njenom čelu - navodi se u publikaciji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading