Dr Marija Gnjatović o VAKCINACIJI DECE: Ne razvijaju težu kliničku sliku, imaju blage simptome ali JESU PREONOSIOCI

Autor:

Vesti

18.05.2021

06:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dr Marija Gnjatović iz INEP-a pričala je u Jutarnjem programu Prve o vakcinaciji dece, ali i tome koliko najmlađi prenose korona virus.

RepublikaFoto: printscreen/TV Prva
Marija Gnjatović

- Situacija je dobra i odziv sve bolji, ono što je važno je da ovo što sada vidimo, poboljšanje, direktna je posledica velikog odziva vakcinaciji. Svima nam je laknulo, taj trend bi trebalo nastaviti. Ako se desi na jesen nova varijanta ili soj korone, mi ćemo svi biti u nekoj meri zaštićeni i sprečićemo kolaps zdravstvenog sistema - rekla je ona.

Vakcinacija dece je tek na početku i mnogi su u nedoumici oko uzrasta, bezbednosti i efikasnosti vakcina u najmlađoj populaciji.

- Za sada je preporuka od 16 godina pa naviše, za vakcinu Fajzer. Od početka je ta vakcina odobrena za taj uzrast, ne pričamo o novim podacima. Ostale vakcine idu od 18 godina, pa naviše. Ispitivanja su izvršena, takođe za Fajzer, bezbedna je i efikasna za od 12 do 15 godina, efikasna čak i 100 odsto. Čeka se odobrenje evropskih i američkih regulatornih tela - rekla je ona.

Za starije od 16 godina postoji preporuka o vakcinaciji, za decu od 12 do 15 ne, ali se očekuje uskoro. Dr Gnjatović je rekla da trenutno nema informacije o tome koliko je dece primilo vakcinu, jer o tome odlučuju roditelji i lekari.

- Nije primećeno neko neželjeno dejstvo u istraživanjima koja su sprovedena, ali treba sačekati sve informacije i onda dati preporuku - kazala je ona.

- Deca ne razvijaju težu kliničku sliku, imaju blage simptome ali jesu prenosioci. Deca se dosta kreću i druže, adolescenti definitivno, 15-16 godina, manje poštuju mere što je opet razumljivo. Jeste preporuka da bi ta populacija trebalo da uđe u proces vakcinacije. Za mlađu decu ispituju se i Fajzer, i Sinofarm, jako je dobro pripremati doze za malu decu. Fajzer je svoje istraživanje podelio u tri grupe, od beba pa do 12 godina, ispituju različite doze i efekti kao što su efikasnost i bezbednost, ne može beba od šest meseci da primi istu količinu proteina kao dete od 12 godina - rekla je ona.

Ne očekuje se da će se sa preporukom krenuti pre 2022. godine za veoma malu decu i bebe.

- Često se čuje da se kolektivni imunitet ne može postići bez imuniteta dece, ali deca su uglavnom prokužena. Ako su roditelji bili kovid pozitivni, deca uglavnom imaju antitela. Naša deca jesu zaštićena, ali ćemo utvrditi da li je potrebno i da ih vakcinišemo. Naročito ako se dogodi novi soj koji će biti posebno opasan baš za njih - rekla je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading