(VIDEO ANKETA) PITALI SMO BEOGRAĐANE PRATE LI SITUACIJU NA BLISKOM ISTOKU: Tamo će uvek biti sukoba u interesu VELIKIH SILA!

Autor:

Vesti

14.05.2021

12:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sukobi na Bliskom istoku nastavljeni su još žešćim intenzitetom između Izraela i Palestine, a strahuje se da je broj žrtava premašio 100.

RepublikaFoto: Ilustracija: Republika.rs, Tanjug/AP
Havram Rajna, Ljiljana Mihić, Vojin Plavanski i Ivana Maksimović

Stravično krvoproliće na Bliskom istoku nastavljeno je i u noći između četvrtka i petka kada je izraelski premijer Benjamin Netanjahu naredio da njegova zemlja sa čak 1.000 projektila zaspe pojas Gaze i položaje palestinske organizacije Hamas, koju zvanični Tel Aviv smatra terorističkom formacijom, a na šta su čelnici te grupe odgovorili udarom na hemijsko postrojenje u Izraelu.

- Izveli smo napad dronom na izraelsko hemijsko postrojenje u blizini Pojasa Gaze. Udar je izvršen dronom kamikazom - navela je palestinska brigada el Kasam.

Prethodno je Izrael izveo najsnažniji udar na Gazu od početka esakalacije konflikta između dva višedecenijska neprijatelja. Do njega je došlo nakon što je Netanjahu juče odbio Hamasov poziv na primirje i nastavio je sporadično bombardovanje palestinskih ciljeva iako su muslimanski vernici na tom prostoru obeležavali jedan od njihovih najvećih praznika, Ramazanski bajram.

Tim povodom pitali smo naše sugrađane da li su upoznati sa situacijom na Bliskom istoku.

 

- Kako da ne pratim situaciju, ja sam državljanin Izraela. Imala sam samostalnu fotografsku izložbu 1975. u religioznoj državi Izrael i vrlo sam ponosna. Oni nikada ne napadaju prvi. To je jedan dobar, pomirljiv svet - kaže Ivana Maksimović (70), a na pitanje da li je situacija pri kraju ili se bliži novi rat poručuje da je ona "apsolutno protiv rata, i da je najvažnije živeti u miru".

- Sam odnos između Palestinaca i Izraelaca je nedorečiv i oduvek je, po meni, bio takav i to iz dva razloga. Prvo, što je, ja mislim, Izrael uvek pod kontrolom velikih sila pogotovu Anglosaksonaca i Amerike, a drugo što se i oni sami bore i pokušavaju da osvoje svoje teritorije koje su oni prisvojili posle završetka Drugog svetskog rata. Uvek će tamo, u interesu pojedinaca ili velikih sila, biti sličnih sukoba, kao što je i kod nas na Kosovu - poručuje Vojin Plavanski (71).

- Pratim, trenutno je ćerka moje koleginice tamo, u Tel Avivu, pa me zanima kako je ona - rekla je Ljiljana Mihić (68).

- Ne pratim zbivanja jer mi je dosta rata, ratovanja i bombardovanja - iskrena je Havram Rajna (65).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading